Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagyi mákos és diós bejglije

90 perc
rafinált
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db alma (lereszelve)
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1/2 db alma
  • 1 marék mazsola.
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

  1. A diós és mákos bejglihez a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
  2. A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként, a dagasztás közben, a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk amíg elválik a kezünktől, és a tál oldalától is. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
  3. Amíg kel a tésztánk addig elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával.
  4. A megkelt a tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetetjük, majd ketté osztjuk. Kinyújtjuk a tésztánkat fél centi vastagságúra, és az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe. A  tészta másik felét megszórjuk a diós töltelékkel, a tetejére mazsolát szórunk,és szintén feltekerjük,és tepsiibe tesszük. Majd újra 30 perces kelesztés követ kezik.
Ha megkeltek bejglieink, akkor a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 25-30 percre. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, és egy rácsra tesszük hűlni, és csak langyosan szeleteljük fel!


Ajánljuk még:

Megjegyzés

A nagymamám készítette így a bejglit, igazi kelt tésztából. Nekem még mindig a számban van az ő bejglijének íze, az orromban érzem a finom kalács illatát. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss