Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagycsaládos somlói galuska

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál olaj
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • vaníliás cukor
  • kakaópor
  • A tejszínhabhoz:
  • 5 dl tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag habfixáló
  • A pudinghoz:
  • 1 csomag csokis pudingpor
  • 4 evőkanál cukor (vagy 2 evőkanál cukor és 2 evőkanál méz)
  • 7 dl tej
  • A csokiöntethez:
  • 10-12 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg margarin
  • 2-3 evőkanál tej
  • Valamint:
  • pirított zúzott dió
  • mazsola
  • rum

Elkészítés

Elkészítés: 1. Elkészítjük a piskótát. A massza háromnegyedét vaníliásan készítjük el, beleöntjük a tepsibe, ami kb. 40x40 cm. A maradék piskótatésztát elkeverjük ízlés szerint kakaóporral, és márványosan elkeverjük a tepsi tetején. Előmelegített sütőben 200 fokon 12 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kis kockákra vágjuk.

2. A pudingot a leírás alapján elkészítjük, csak több tejjel. Nagyon finom mézzel is, és nem fog leragadni.

3. A mikróban felforrósított vízhez 1 kiskanál rumaromát keverünk, beleöntjük a mazsolát, és állni hagyjuk 10-15 percig, míg megduzzad.

4. A tejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.

5. Gőz fölött felolvasztjuk a csokit a margarinnal és a tejjel.

Összeállítás: A tálkákba először piskótát rakunk, rá csokipudingot, a zúzott diót, a mazsolát, a tejszínhabot, végül a tejszínhabot.

Megjegyzés

Ha kivettük a kész piskótát a sütőből, a helyére tegyünk egy kisebb tepsi diót max. 20 percig. Ha megpirult összezúzzuk.

Olyan 10 kis tálkányi somlói készül így el. Ha állni hagyjuk, a piskóta jól megszívja magát a pudinggal, úgy még finomabb.

A rumot helyettesíthetjük whiskyvel.

Megéri a fáradtságot, garantáltan hamar elfogy.
- 0420marcsu

Ezek is érdekelhetnek

Friss