Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagy szilveszteri virsliteszt: ezt ne vedd meg, ha jót akarsz!

default user icon
MTI
 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virslikínálatot. A 2020-ban vizsgált húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak.

Az ITM akkreditált laboratóriumában elvégzett vizsgálatok a húskészítmények feltüntetett zsír- és fehérjetartalmának ellenőrzésére irányultak. A szakemberek megnézték azt is, hogy a virsli megnevezés jogszerűen szerepel-e a termékek címkéjén.

A Magyar Élelmiszerkönyv a virsli megnevezés használata esetén határértékeket rögzít a termékek minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalmára. Ennek az előírásnak a mintavételezett húskészítmények mindegyike megfelelt.

A laborban ellenőrizték a termékcímkén feltüntetett összetevők, mennyiségek helytállóságát is. A fehérjetartalom minden vizsgált virsli csomagolásán valósághűen szerepelt. A zsírtartalom azonban egy esetben a megengedett 20 százaléknál jóval magasabb mértékben, 75 százalékkal tért el a jelzett mennyiségtől.

A kifogásolható virsli gyártójával szemben a megtévesztő tájékoztatás miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. A termék csak akkor forgalmazható, ha a címkén feltüntetett értéket a valós mennyiségnek megfelelőre javítják. A vizsgált virslik adatait összegző táblázat a tudatos vásárlói döntések elősegítése érdekében a fogyasztóvédelmi honlapon érhető el - itt azt is megtaláljátok, melyik virsli az, amelyiket semmiképp se tegyetek a bevásárlókosárba.

A tematikus termékellenőrzések egyébként rendkívül hasznosnak bizonyultak: a tavalyelőtti háromhoz és a tavalyi kettőhöz képest, 2020-ban már csak egy virsli akadt fenn a rostán.

ITT A NAGY SZILVESZTERI VIRSLITESZT: EGY SAJÁT MÁRKÁS BÉCSI VITTE EL A PÁLMÁT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss