Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagy briós

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A tejet egy pici cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A robotgép táljába beleöntjük a lisztet, a sót, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverjük. Ezután spatulával lekaparjuk a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverjük.

Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverjük. Ezután egy kis adagot hozzáadunk a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítjuk a robotgépet, és apránként hozzáadjuk a többi cukros vajat is. Amikor már az összes cukros vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítjuk a robotgépet, és kb. 10 percig tovább keverjük a tésztát, hogy sima állagot kapjon.

A dagasztás befejezése után a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarjuk, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára kelesztjük.

A kelesztés után a tésztát kézzel 2-3-szor visszaütögetjük, majd kicsit átgyúrjuk. A tálat fóliával lefedjük, majd több órára a hűtőbe tesszük pihenni (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát).

1 briós elkészítéséhez 60 dkg tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.

A tésztát szétosztjuk egy 40 dkg-os és egy 20 dkg-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázunk, majd a briósforma aljára helyezzük. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrjuk, mélyedést csinálunk (lyukat). A kisebbik tésztából labdát formázunk, majd oválisra alakítjuk. Ezután két ujjunkat belisztezzük, majd gyengéden lenyomjuk az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe úgy, hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.

A tészta minden kilátszó részét lekenjük a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenjük újra a tojásos-tejes keverékkel, majd hideg vízbe mártott ollóval 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejtünk a tésztán. Ezután rögtön 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet levesszük 170 fokra, és 30 percig tovább sütjük (én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem, a sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen).

Amikor a briós készre sült, a sütőből kivesszük, és pár percig a formában hagyjuk, majd rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, vajjal és lekvárral kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss