Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Na, ezért érdemes rizst enni!

Napjainkban a legtöbb betegség összefüggésben áll a helytelen táplálkozással. A rizs kiváló alapanyag az egészség megőrzésében!

A világ keleti felén az egészség, a gazdagság és a termékenység szimbólumának tekintik, a nevét pedig imákba foglalják. A pázsitfűfélék közé tartozó rizsnek közel 10 000 fajtája van.

A felhasználása igen sokrétű: levesek, saláták, húsok, zöldségek, valamint édes vagy sós desszertek alapja egyaránt lehet.

Miért fogyasszuk?

A zsírszegény, ám szénhidrátokban, rostokban és tápanyagokban gazdag gabonaféle bőséges forrása például a B-vitaminoknak, a kalciumnak, a cinknek és a folsavnak. A főtt rizs könnyen emészthető, csökkenti a vérnyomást, valamint megelőzi a keringési és a szívbetegségek kialakulását.

Melyiket válasszuk?

Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb. Ennél hántolás után nem fényezik a szemeket, azaz nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát”, emiatt jóval nagyobb a tápértéke, mint a hagyományos, fehér testvérének.

A rizs ideális alapanyaga az egynapos diétáknak, de több salaktalanító- és tisztítókúránál is előfordul, hogy önmagában kell fogyasztani a gabonafélét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss