Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mustárteszt! A nagy márkák lealázták a teljes mezőnyt

Elindultunk a boltokba, hogy kiderítsük, melyik a legjobb flakonos mustár a piacon.

A dijoni vagy éppen orosz mustárokat diszkvalifikáltuk, így a legegyszerűbb, hagyományos „magyar” mustárok tesztje lett a mostani.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>> 

Mámorítóan szép sárga flakonjaikat a bolt túlsó végeiről is kiszúrjuk, és a legtöbb ember már bizony kóstolt is belőlük legalább egy fajtát élete során. Az osztályozás során figyeltük a mustár ízét és állagát, ezek befolyásolták döntően az egyes márkák helyezését.

Mikado

Fura, de illata alapján egészen nehéz meghatározni, hogy mustárt szimatolunk. Kóstolva aztán megtudjuk, hogy ez nem kifejezetten a tipikus „magyar mustár” kategória. Édesebb, ami mögött találunk egy szegfűszeges vonalat is, melyek együtt egészen érdekes ízvilágot alkotnak.

Adatok: 640 gramm, 279 ft

TESZT! HOLTVERSENY AZ ELSŐ HELYEN A KETCHUPOK VERSENYÉN >>> 
Heinz

Igazi sárga mustár, ami a leírás alapján az enyhe kategóriába sorolandó. Illata ízig-vérig igazi mustár, azaz, ha egy masszívat szippantunk bele, akkor kicsit megrántja arcizmainkat. Ízlelve kicsit visszavesz ez az erősség, de kicsit sem nevezhető édesnek. Állagra tökéletesen krémes, viszont a cseppmentes kupak időnként hangsebességgel tüzeli magából az eltévedt cseppeket.

Adatok: 240 gramm, mustármag 16%, 590 ft

Univer

Illatra nem túl magabiztos. Kóstolva javul a helyzet, sokkal közelebb kerülünk a mustárhoz. Picit édeskés, de a végére, az utóízében megjön az áhított, kicsit maró hatás. Állagra egy picit hígabb, mint a nagy átlag.

Adatok: 440 gramm, 469 ft

TESZT! EGY SAJÁT MÁRKÁS TOAST KENYÉR VITTE A PRÍMET >>> 
Globus

Az illata alapján nem tűnik erősnek, egy icipicit az édesebb mustárok felé közelít, ha az orrunkra hagyatkozunk. Kóstolva már egészen másképp mutatkozik, egy fickósabb, egy pillanatig csípős szósz kerekedik belőle. Állagra hibátlan, tökéletesen krémes. Összességében ízben jó, illatra csalóka mustárnak számít.

Adatok: 440 gramm, 439 ft

Topeco

Illatra igazi piacos, "kolbász mellé mustár" aromát áraszt magából. A színe egy picit világosabb, de még simán belefér a mustár árnyalatba. Kóstolva kicsit cudarabb a világ, mivel az egészen sűrű mustárnak van egy kifejezetten rossz utóíze. Kicsit olyan, mintha egy műanyag fóliát csócsálnánk közben.

Adatok: 400 gramm, mustármag 17%, 199 ft

NAGY SZILVESZTERI VIRSLITESZT: KIDERÜL, MELYIK SAJTOS A LEGJOBB! >>> 
Spar

Gyanús már akkor, amikor rápillantunk. A színe sem túl életerős, de látunk rajta egy olajos réteget is, ami további félelmet gerjeszt a rutintalan fogyasztóban. Illatra sokat nem ad magából, de szerencsére ízében egészen rossz. Alig van mustár íze, az állaga pedig egészen híg.

Adatok: 500 gramm, 229 ft

Lomee

Az ALDI saját gyereke. Kibontás után egy igen intenzív mustárillat csapja meg az orrunkat. Kóstolásnál be is igazolódik sejtésünk, egészen erős mustárról van szó. Állaga sűrűbb, kellemesen megkaparja torkunkat, ez bizony egészen fickós mustár.

Adatok: 500 gramm, 219 ft

A NAGY VIRSLITESZT! KIPRÓBÁLTUK, MELYIK ÉRI MEG AZ ÁRÁT >>> 
CBA

Meglepően jól szerepel, amíg csak szimatolunk belőle. Kóstolásnál viszont kapunk egy hígabb, olajos szószt, amiből a tiszta mustárélmény igencsak kikopott. Erőteljesen vizezett hatást kelt.

Adatok: 470 gramm, 299 ft

Tesco

Nyitás után bizakodásra ad okot illata, mert kifezetten kellemes mustáros löketet nyújt. Kóstolva sem olyan rossz a helyzet, egyedül kicsit az állagán kellene változtatni. Abban az esetben, ha sűrűbb lenne, jobban szerepelne. Nem a legerősebb és legtisztább mustárélmény, de amúgy elfogadható.

Adatok: 500 gramm, mustármag 16,5%, 289 ft

B-TERV SZENTESTÉRE: INNEN ÉRDEMES HALÁSZLÉT RENDELNI! >>> 
Kalocsai

Visszafogott aromák áradnak belőle. Kóstolva sokat javul a helyzet, mert egy igencsak betyáros és karakteres mustárt kapunk. Állagra pont jó, egy picit tömörebb az állaga, nem teljesen krémes. Van egy fura utóíze néhány pillanatig, de az hamar elillan.

Adatok: 670 gramm, 529 ft

Ítélet

Észveszejtő eltéréseket nem tapasztalni. A mezőnyből fajta alapján egyedül a Mikado lóg ki, ez nem fér bele a klasszikusmustár-mezőnybe, ha nagyon szigorúak vagyunk. A saját csoportját viszont fölényesen megnyerte, mivel egyedül került bele.

A maradékok között az első helyre a Heinz került, ami illatra és ízre is egészen bravúrosan hozza a mustárra jellemző jegyeket. A második helyre a Globus terméke került, ami talán az egyik legcsípősebb a mezőnyben. A bronzot az Univer hozta, aminek illata nem a legtökéletesebb, de kóstolva egészen jó a helyzet.

A leginkább kerülendő kategóriába a Spar terméke került, ami egy érthetetlen káosz. Kicsivel „jobb” a helyzet a CBA terméke esetében, de azért ez is a kerülendő kategóriát erősíti.

TESZT! KIPRÓBÁLTUK, MELYIK CSOKIMIKULÁSRA ÉRDEMES KÖLTENI >>> 

Helyezések:

1. Heinz
2. Globus
3. Univer
4. Lomee
5. Mikado
6. Kalocsai
7. Tesco
8. Topeco
9. Cba
10. Spar

Ezek is érdekelhetnek

Friss