Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Muskotályos borban párolt vargánya

30 perc
bonyolult
költséges

Elkészítés

Elkészítés: A gombát vékony szeletekre vágom, az újhagyma fehér részét szintén vékonyra karikázom. A zsályaleveleket apróra vágom.

Egy magas peremű serpenyőben takarék tűzön összeolvasztom az olívaolajat a vajjal. Miután összeolvadtak, növelem a lángot, megvárom, amíg a vaj-olaj keverék felforrósodik.

A vaj-olaj keverékhez hozzáadom a felszeletelt gombát és a vékony karikákra vágott újhagymát. Ezután közepes tűzön addig rázogatom a serpenyőt, amíg a forró zsiradék mindenhol bevonja mkindkettőjüket. Amikor a hagymás gomba jól összekeveredett a forró zsiradékkal, takarékra veszem a lángot, és fedő alatt összepárolom, néha megkeverem.

Amikor a gomba megpuhult, sózom és bőven borsozom. Ráöntöm a muskotályos desszertbort, és pár percig óvatosan tovább párolom, ekkor már fedő nélkül, hogy a gomba szinte az összes bort és a saját, kiengedett levét is fölszívja.

Miközben a gomba csendesen fortyog a muskotályos borban, elkészítem a zsályás tejszínt. Ehhez egy kisebb lábasban fölmelegítem a tejszínt az apróra vágott zsályával. Amikor már majdnem forr, leveszem a tűzről, és lefedem, így a tejszín átveszi a zsálya zamatát.

Ha a gomba elkészült, a zsályás tejszínt hozzáöntöm, az egészet tovább pirítom, takaréklángon még 2-3 percig, hogy az ízek összefőjenek.

Tálaláskor vékonyra szeletelt pirítóst adok mellé.

Megjegyzés

Szerintem úgy a legjobb, ha ugyanazt a jégbe hűtött muskotályos bort kortyoljuk hozzá, amellyel a gombát készítettük.
- Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss