Sárgul a muskátli levele? Ez a legjobb megoldás a problémára

Bár a muskátliról sokan úgy vélik, hogy egyszerű gondozást igényel, ha azonban nem vagyunk tisztában a helyes kezeléssel, akkor könnyen megbetegedhet a növény. Az egyik gyakori probléma a levelek sárgulása, ezért nézzük, mit lehet tenni ellene?

A muskátli levelei több okból is sárgulhatnak, illetve az sem mindegy, hogy a növény melyik része érintett. Amennyiben a levél széle barnul, akkor kevés vizet kap, ha pedig az egész levele sárga, akkor ezért a túlöntözés a felelős.

Ettől is beteg lehet a muskátli

  • A fentiek alapján érdemes tudni, hogy a magas páratartalom is okozhat levélsárgulást. Ilyenkor az a megoldás, ha néhány napig nem öntözöd a növényt.
  • Fontos tudni, hogy amennyiben hideg vízzel locsolod a muskátlit, attól végleg kipusztulhat. Érdemes összegyűjteni az esővizet, és ezzel öntözni.
  • A rendszeres locsolásra is fontos figyelni – ne hagyd kiszáradni, és ne öntözd túl a növényt –, ellenkező esetben gombás fertőzés alakulhat ki.
  • Mivel a virágföldből egy hónap alatt kiürülhet a tápanyag, ezért hetente javasolt a tápoldatozás.

Így gondozd megfelelően

  • Vásárlás után ajánlott nagyobb cserépbe ültetni a muskátlit. Ehhez olyan edényt válassz, ami jó vízelvezetéssel rendelkezik, ugyanis ahogyan azt már fentebb is írtuk, a növény nem tűri jól a pangó vizet.
  • Az ideális az, ha reggel vagy este öntözöd a növényt, figyelj rá, hogy mindig nedves legyen a földje.
  • Az elszáradt virágokat, leveleket mindig távolítsd el a muskátliról.
  • Nagy melegben árnyékolással gondoskodhatsz arról, hogy a cserép vagy a virágláda ne forrósodjon fel.

Te milyen fajtát választottál?

Az állómuskátlik jól bírják az állandó napsütést, viszont a futó-, a félfutó és az angol változatok néhány órán keresztül az árnyékot is eltűrik. Fontos, hogy mindig olyan helyet keress a muskátlinak, ahol jól átjárja a levegő. 

(Forrás: Balkonada.hu)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss