Ezek a muskátli legnagyobb ellenségei

Mivel a muskátli rendkívül szívós növény, ezért nem igényel túlzott és különleges gondozást, azonban néhány dologra érdemes odafigyelni, ha szép, egészséges virágokat szeretnél látni az erkélyeden, kertedben.

Érdemes tudni, hogy a kerti muskátli napos vagy félárnyékos helyen érzi magát igazán jól, ám vannak olyan tényezők, amelyekre egyáltalán nem reagál jól. Nézzük, melyek ezek!

Túl sok víz

A muskátli dél-afrikai növény, ezért jól alkalmazkodik a meleg és száraz időjáráshoz, éppen ezért a túlzott nedvességet egyáltalán nem tolerálja jól. A felesleget okozhatja egy kiadósabb eső vagy a túlöntözés is, amelyek hatására kiszorul a levegő a talajból és a gyökerek elrohadnak. A sárga és kókadt levelek szintén árulkodó jelek lehetnek, csak úgy, mint az elrohadt virágszárak és gyökerek.
A felesleges víz ellen jó megoldás lehet, ha a cserép aljára egy réteg agyagkavicsot vagy duzzasztott agyagot teszel.

Ha nincs elég fény

Minél több napfény éri a muskátlit, annál szebb virágokat hoz, hiszen ez a növény nagyon kedveli a napfényt. Ha engeded neki, hogy hosszú órákon át gyűjtse a napfényt, rengeteg virággal és gyors növekedéssel hálálja meg, ha viszont az árnyékba teszed, azt a virágai bánhatják. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a muskátli csak nehézkesen növekszik vagy nem hoz új virágot, több fényre van szüksége. A fény hatására levelei halványzöldek lesznek és alig igényli majd az öntözést.

Kevés a tápanyag

Ahhoz, hogy a muskátli erőteljesen növekedjen és bőségesen virágozzon, sok tápanyagot igényel, amelyek hiányában az anyagcseréje leáll, és nem tud rendesen fejlődni. Ha a növény levelei halványsárgák vagy vöröses színűek, sőt, akár le is hullanak, az biztos jele a tápanyaghiánynak. Szintén erre utal, ha hiába éri kellő napfény, a szokásosnál kevesebb virágot hoz vagy megáll a növekedésben. Érdemes tudni, hogy a tápanyaghiányban szenvedő növények általában fogékonyabbak a betegségekre.

(Forrás: Bors)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss