Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Műízű az egész" - csokis zabkásákat teszteltünk

Közeledik a nyár. Egyre többen dolgoznak a tökéletes „beach body” testen, aminek egyik fontos pontja a helyes táplálkozás. Így nem csoda, hogy néha látunk a boltban embereket, akik zabra gyúrnak, és tonnaszám pakolják a kosarukba.

Nem a legtutibb és legtisztább, de egészen kényelmes az instant zabkásák világa, ami számtalan ízesítésben van jelen a boltok polcain. Tagadhatatlanul a legismertebb a csokis ízesítésű, de ha ne adj Isten valaki olyan bolond lenne, hogy nem szereti a csokit, az talál különböző gyümölcsös verziókat is gazdagon.

Heti labortesztünk során 8 különböző zabkását teszteltünk melyeknek több közös pontja van. Csokisak és 2-3 perc alatt az összeset el lehet készíteni egy pohár forróvíz segítségével. Adagra ezek 60-65 gramm között mozognak, azaz egy tasakból nem fog jól lakni a fél falu.

Fit Reggeli

Görög Zita párduc teste a remek példa, hogy mikre képes a zab vagy a photoshop. Laza csokis illatfelhő árad a tál felől, amiben érezzük a zab jellegzetes aromáját is. Eléggé besűrűsödik a víztől és pillanatok alatt elkezd cementre hasonlítani. Ízre durván csokis olyan, mint egy puding zabbal meglökve. Édessége brutális, rendesen érezzük, ahogy a rendkívül egészséges cukor támadja szervezetünket. Állaga tényleg patent viszont, mert annyira krémes, hogy csak hümmögtünk tesztelés közben.

Adatok: 65 gramm, zabpehely 45%, étcsokoládé 3%, cukor 27 gramm, 179 Ft

AZ IRODISTÁK MEGMENTŐI - DOBOZOS SALÁTÁKAT TESZTELTÜNK >>>

Cornexi

Kicsit csalóka a dolog, mert a csoki mellé banánt is csempésztek a Cornexi gyárában, ami köztudottan intenzív íz és képes bármit elnyomni. Ahogy feltépjük a zacskót ez a csel be is igazolódik, mert illatában 90%-ban érezzük a banánt és 10%-ban a csokit. Furcsa, de ahogy kiborítjuk az egésznek egy szürkés árnyalata van, biztos csak megszaladt a cement. A zab aprószemű már-már közel kell hajolni, hogy lássuk őket. Ízre is körülbelül úgy viselkedik, mint illatában, a csoki ebben másodhegedűs szerepet játszik. Állagra picit ragacsos, de ezt fél csöpp extra víz hozzáadásával lehet könnyedén orvosolni.

Adatok: 65 gramm, zabpehely 52%, liofilizált banán darabok 2%, csokoládépor 2%, cukor 24 gramm, 189 Ft

Dr.Oetker

Az instant ételek mestere is ott van a zab fronton. Illatában egy szolid csokisságot érzünk és semmi egyebet. Elkészítése közben látjuk, hogy szivacsként szívja a vizet magába és hamar sűrű massza lesz belőle. Ízre a zab megvan, a csoki megvan és egy közepes édesség is. Harmonikus teljesítmény, amiben nincsen semmi különösebben kirívó. Picit az állagán lehetne javítani, hogy krémesebb legyen, több tesztalany száraznak találta.

Adatok: 60 gramm, zabpehely 47%, csokoládé lapok 4,8%, kakaóbab töret 1,6%, chia mag 1,6%, cukor 7,3 gramm, 209 Ft

Crip Crop

Dallamos nevével próbálja elkapni a gyanútan áldozatait az tuti. Átlagos illatot áraszt magából kibontás után, de ahogy elkezdjük forróvízzel párosítani elkezd erősödni és karakteresebb lesz a csokis aroma. Kifejezetten nagyméretű pelyhekkel készült, amit néhol már rágni is tudunk akár egy nagyobb porcot. Édesnek nem igazán nevezhetjük, de a csokis résznek az íze kellemes és meglepően tiszta. Állagra picit krémesebb fajta, de ahogy szárad nagyon kezd szilárdulni.

Adatok: 65 gramm, zabpehely 62%, csokoládé 3%, cukor 19 gramm, 119 Ft

Crownfield

Leírása alapján ebbe került minden érdekesség, mint a nyers nádcukor. Kibontása után kicsit döbbenten tapasztaltuk, hogy mennyire illattalan az egész. Vízre ez is megindul és kezd éledezni, de nem túlságosan életerős a teljesítménye. Szárazabb fajta zabkása és darabosabb is marad, pedig cseppre pontosan követtük itt is a leírást, hogy mennyi vízzel kell készíteni. Ízében egyszer érzünk csokit, majd semmit, majd zabot, majd megint csokit. Hullámzó ízvilága érdekes, de inkább rossz.

Adatok: 65 gramm, zabpehely 58%, nyers nádcukor 6,5%, étcsokoládé-darabkák 6%, cukor 18 gramm, 99 Ft

FOJTOGATÓ KARCSÚSODÁS - SZÉNHIDRÁT CSÖKKENTETT KENYEREKET TESZTELTÜNK >>>

Happy Harvest

Érdekes, mert ahogy a tálba borítjuk szinte csak port látunk távozni a zacskóból, zabpelyheket nem igazán. Színre elkészítés után a szürke és a barna közötti árnyalatot veszi fel, ami nem a leginkább szívmelengetőbb látvány. Csokidarabokat nagy nehezen sikerül benne felfedezni melyeket, ha kicápázunk tiszta csokis élményben részesülünk. Az egész ízvilága inkább egy forrócsokis-pundingos valami köré helyezhető, a tiszta zabkása élmény itt elmarad. Utóízében minden beborul, mert szárazan és fűrészporosan kezd tapadni szájpadlásunkra a kása.

Adatok: 65 gramm, zabpehely 50%, csokoládé kocka 3%, cukor 25 gramm, 99 Ft

Tesco

 Nem aprózza el a Tesco a dolgot, mert egyből egy dobozba 4 darab tasakot is raknak. Kibontáskor egy kellemes csokis aromafelhő száll fel a zacskóból. Miután feláztattuk forróvízben, jól összeáll és besűrűsödik. A pelyhek frankón érezhetőek benne, de legérdekesebb pontja mégis édessége. Elején szinte semmi, majd olyan erővel lesz gejl, hogy alig bírjuk elhinni. A csoki ízre korrekt nincsen nagy baj vele, de az édesség itt is jelen van gazdagon. Kicsit krémes állaga, ami csak 1-2 percig marad így, ha várunk vele és netán kihűl, akkor bizony jöhet a csákány.

Adatok: 4 x 65 gramm, zabpehely 45%, étcsokoládé 3%, cukor 27 gramm, 425 Ft

 

Dr.Oetker – Vitalis SzuperKása

A szuperkása állítólag 30%-al kevesebb cukrot tartalmaz, amit az adatok is igazolnak. Elkészítés után érdekes látványra, mert inkább olyan képet mutat, mint egy kihűlt zsíros chili con carne, csak egyszínű és barna. Illata alig van valami, nagyon közel kell hozzá hajolni, hogy bármit is érezzünk. Kóstolva bődületesen rossz. Műízű az egész, szinte nem is találunk rendes csokis ízeket kanalazás közben. Egyetlen pozitívuma van, hogy „íze” hamar eltűnik szánkból.

Adatok: 62 gramm, zabpehely 51%, étcsokoládé lapok 7%, csokoládépor 6,4%, lenmag 3%, chia mag 1,5%, kakaóbab töret 1,5%, cukor 3,2 gramm, 169 Ft

Ítélet

A hatalmas igazság ezen a héten is értelmet nyert, mert ami rossz netán, de kerül bele banán az egész jó lesz. Nos, a Cornexi esetében nem tudjuk milyen az alap gyümölcs nélkül, de a kettő együtt rendben van. Igaz valójában ki kellene zárni ebből a mezőnyből. Mögötte a Crip Crop és a Fit Reggeli fej-fej mellett végzett, de utóbbi esetében a túlzott cukortartalom miatt megvontunk egy pontot.

A szégyensarokba a héten a Crownfield és a Happy Harvest került, ezek esetében nem igazán állt össze a harmónia, illetve olykor az egyes alkotóelemek ízével is komoly problémák voltak. A szuperkása számunkra hatalmas kérdőjel, nem igazán sikerült jó és élvezhető ízeket kisajtolni belőle tesztelés során.

Cornexi
Crip Crop
Fit Reggeli
Dr.Oetker
Tesco
Dr.Oetker – Vitalis SzuperKása
Happy Harvest
Crownfield

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL ZABKÁSÁT >>>

NEM CSAK ZABKÁSA LEHET BELŐLE! 6 TIPP ZABOS REGGELIKHEZ >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss