Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A műfű nemcsak szép, de még a bogarakat, rovarokat is távol tartja

Aki kertes házban él, pontosan tudja, hogy milyen sok munka van a fűvel és milyen nehéz igazán szép gyepet varázsolni a ház köré. Sokkal egyszerűbb megoldás a műfű, amit ráadásul nemcsak a kertben, hanem az erkélyen is használhatunk.

A fűmag vetése, aztán a kinőtt szálak gondozása nem egyszerű feladat. A szabadban látszólag könnyen és gyorsan nő a fű, de ahhoz, hogy mutatós és szép gyepünk legyen, bizony sokat kell dolgozni. Az emberek többsége nem szeret gyomlálni, és még a fűnyírás is macerás, ezért nem meglepő, hogy sokan fordulnak a műfű felé. Ezt ugyanis sem nyírni, sem gazolni nem kell, és kis odafigyeléssel hosszan szép, egybefüggő zöld területet kapunk.

Bár a műfű telepítése drágább, mintha kiszórnánk pár csomag fűmagot, azonban gyorsan megtérülhet az ára. Először is nem kell hónapokat várni, hogy a magok kinőjenek. Másodszor nem kell sem gyomlálni, sem lenyírni, télen-nyáron gyönyörű zölden virít. Hosszú távon azon is spórolunk, hogy nem kell locsolni, valamint vízkorlátozásokkor sem kell aggódni, hogy tönkremenne – olvasható a Fanny magazinban.

Érdemes a drágábbat választani

Sok cég foglalkozik műfüvesítéssel, ezért érdemes alaposan körülnézni, ugyanis az egyes típusok között óriási minőségbeli különbségek lehetnek, és ez az árakban is meglátszik. Azt tudni kell, hogy egy műfűvel általában hosszú távra tervezünk, ráadásul nagyban meghatározzák kertünk kinézetét és komfortérzetét. Ezeket mérlegelve okosabb és jobb befektetés is lehet, hogy ha már pénzt költünk rá, akkor nem a legolcsóbb árkategóriások között válogatunk. Ezeknek ugyanis nagyobb a tűrőképessége, ezáltal az élettartamuk is hosszabb.

Erkélyre is tehetjük

Nemcsak a kertben mutat jól, hanem akár az erkélyen, balkonon is. Ezzel a város közepén is csempészhetünk egy kis zöldet a környezetünkbe, ráadásul a por is kevesebb lesz. Kiváló megoldás akkor, ha tönkrement a terasz burkolata, de nem akarjuk azt megjavíttatni. A talpunknak is jobb érzés, ha a műfűre, nem pedig a kőre lépünk.

Nyírni nem, de takarítani kell a műfüvet

Gyomlálni, nyírni és öntözni sem kell a műfüvet, azonban ez nem azt jelenti, hogy semmi dolgunk nincs vele. A lehullott faleveleket kézzel, porszívóval vagy lombfújóval szedjük össze, de a porszívózás akkor sem árt, ha nincs látható szennyeződés. A műfűben ugyanis könnyen megül a por és a pollen, a gépekkel pedig ezeket könnyen eltávolíthatjuk. Szintén jót teszünk a műfűvel, ha havonta egyszer átslagozzuk, ugyanis ezzel is megtisztítjuk a portól. Az erkélyre telepített műfüvet elég a benti felmosóval átmosni.

Kisállat mellett is használhatjuk

A műfű egyik nagy előnye, hogy a szintetikus anyagban nem tudnak megmaradni a bogarak és a rovarok, így a kullancsok sem, ezzel pedig megóvhatjuk kisállatainkat és persze a gyermekeinket is. A műfüvet nem kell félteni a házi kedvencektől, nyugodtan engedjük rá őket, csak tanítsuk meg nekik, hogy ne ott végezzék a dolgukat. Ha mégis megtörténne a baleset, akkor sincs gond, ugyanis a műfű tisztítható.

Hiába tűzálló a műfű, ne grillezzünk felette

A műfű bírja a napsugarakat és nem veszít a színéből, valamint tűzálló is, de ennek ellenére ne a műfüvön állítsuk fel a grillt. Ha kiesik egy darab szén, esetleg más gyúlékony anyag kerül a műfűre, az még nem fogja lángba borítani a kertet, de kiégetheti a műfüvet és a fekete foltot már nem olyan könnyű kijavítani.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss