hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Minden, amit tudnod kell New Orleans ikonikus szendvicséről, a muffról!

Louisiana legnagyobb városa legalább olyan híres a komplett ebéddel felérő muffuletta szendvicsről, mint a dzsesszről és a húshagyókeddi karneválról. Hitted volna, hogy egy Szicíliában született kereskedő találta ki?

A déli kikötőváros hangulatos francia negyedének szívében már a harmadik generáció működteti a régimódi Central Groceryt, amely a muffuletta szülőhelyeként hirdeti magát a cégtáblán.

MUFFULETTA SZENDVICS recept >>>

A Decatur Street-i fűszer- és csemegekereskedést Salvatore Lupo alapította 1906-ban, az akkori termelői piac mellett. A lánya, Marie Lupo Tusa a szícíliai konyháról szóló szakácskönyvében leírja, hogy a piacon áruló farmerek többsége maga is szicíliai volt. Ezek mindennap Lupónál vásárolták meg és fogyasztották el szerény ebédjüket. Letelepedtek egy kényelmetlen hordóra vagy zöldségesládára, és a térdükön egyensúlyozott tálcából falatoztak, ahogy a szülőföldjükön megszokták: külön-külön ették a szalámit, sonkát, darabka sajtot, az olívasalátát és a hosszúkás olasz kenyeret.

Signor Lupo kitalálta, hogy felvágja nekik a kenyeret, és mindent belepakol, hogy kézbe lehessen fogni, mint egy szendvicset. Miután a tömör és vékony focacciát lecserélte a puhább és kerek muffuletta cipóra, az ebédelni érkező farmerek egyre inkább megkedvelték a manapság muffnak becézett, muffaletta és mufeletta néven is elterjedt szendvicstortát.

Az idők folyamán az alapverzió újabb hozzávalókkal gazdagodott. A Decatur Streeten azonban változatlanul helyben sütik a szezámmaggal megszórt cipót, frissen szeletelik a szicíliai soppresseta szalámit és a provolone sajtot, továbbá a saját receptúrájuk szerint, többféle olívabogyóból, valamint főleg sült paprikából, kapribogyóból, marinált zöldségekből és fokhagymából készítik az elmaradhatatlan olajbogyó-salátát, amely üveges kiszerelésben is kapható.

EGY HÁZTARTÁSI BALESETNEK ÉS EGY SZERELMES FÉRJNEK KÖSZÖNHETJÜK A KOCKACUKROT! >>> 
EMBERJOGI VITÁT VÁLTOTT KI EGY NÉPSZERŰ OSZTRÁK DESSZERT >>> 
MARCIPÁN: A FINOMSÁG, AMIT MÁTYÁS KIRÁLY LAKODALMÁN IS FELSZOLGÁLTAK! >>> 
TUDTAD? FINNYÁS MILLIOMOSNAK KÉSZÜLT AZ ELSŐ CHIPS >>> 
Még több ételmese >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss