Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mozzarellával töltött cukkini sonkaköntösben - Zsolttól

Cukkini, mozzarella, pármai sonka. Frappáns vendégváró falat, vagy salátával tálalva ínycsiklandó előétel, esetleg könnyű főétel. Nagyon egyszerű és nagyon finom, érdemes kipróbálni!
A cukkiniről

A cukkini a kabaktermésű zöldségek közé tartozik, közeli rokonai a tökfélék, az uborka, a patisszon és a dinnyefélék. Pontos eredete homályba vész, de az biztos, hogy a tök és az uborka keresztgyermeke. Dél-Európában régóta kedvelt alapanyag, de nálunk a 80-as évek előtt szinte senki nem ismerte, valójában kb. 10 éve terjedt el konyháinkban. Ma már sokan termesztik a ház melletti veteményesben is.

Főszezonja májustól októberig tart, bár az importnak köszönhetően egész évben beszerezhető, télen elég drága, de szezonban pár száz forint kilója. Válogathatunk a mini cukkiniktől akár az 1 kilós példányokig is, van zöld, sárga, csíkos, fehér és lila változata is, utóbbi a violett cukkini.

A virága is fogyasztható, nagyon finom, leginkább sörtésztába mártva, olajban kisütve. Az uborkához hasonlóan el is lehet rakni ecetes-cukros lében, vagy salátaként. Felhasználás előtt dörzsöljük be sóval a szeleteket, hogy megmaradjon a szép színe, vagy a főzővízbe rakjunk szódabikarbónát.


Hogyan készítsük el?

A tökhöz hasonlóan sokféle elkészítése ismert, lehet rántani különböző panírokban (liszt-tojás-zsemle, vagy paremezánba, olajos magvakba forgatva, vagy csak egyszerűen félbevágva, töltve a sütőben megsüthetjük. Tölteléke lehet darált hús, rizs vagy bármilyen zöldség. Alacsony kalóriatartalmú, így diétázóknak is ideális, de ők csak kevés olajon serpenyőben süssék meg a szeleteket.

A sült szeleteket be is pácolhatjuk, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, menta, hagyma, gyöngyhagyma és extra szűz olívaolaj keverékébe. Lehet azonnal fogyasztani, vagy lezárt edényben, a hűtőben hetekig eláll.

És természetesen ne feledkezzünk meg a rakott cukkiniről, hússal vagy anélkül, tejföllel vagy besamel mártással. Levesbe betétként is adhatjuk vékony csíkokra vágva, vagy krémlevest is készíthetünk belőle, valamint halak kiváló körete is lehet. Kóstoljuk meg a cukkinis tésztákat is, akár paradicsomos, akár tejszínes alappal.


Mozzarellával töltött cukkini sonkaköntösben

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg cukkini
20 dkg mozzarella
8 db bazsalikomlevél
20 dkg vékonyra szelt szélben szárított pármai sonka
20 dkg zöldsaláta
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:
1. A cukkínit megmossuk, félbevágjuk, és szeleteljük (0,5 cm vastagra). A szeleteket sózzuk, és egy órát pihentetjük, utána a sót lemossuk vagy letöröljük. Szárazra töröljük.
2. A mozzarellát lecsöpögtetjük, felszeleteljük.
3. Két szelet cukkini közé egy szelet sajtot és egy bazsalikomlevelet helyezünk, majd a hajszálvékonyra vágott sonkába tekerjük. Minden oldalát borítsuk be sonkával, hogy a sajt ne folyjon ki.
4. Forró serpenyőben mindkét oldalát ropogósra sütjük. Zöldsalátával tálalhatjuk, melyet olívaolaj és balzsamecet dresszinggel ízesítünk.

Elkészítés: 15-20 perc + 1 óra pihentetés
Fogyasztható: azonnal

 

Tippek

* Miskulancia salátával előételnek vagy önállóan vendégváró falatnak is ideális. Hidegen és melegen is egyaránt élvezhető.

* Olcsóbb megoldásként pármai sonka helyett jó a házi parasztsonka (sódar) vagy a bacon, és más sajtokkal is tölthetjük (kéksajttal, ementálival, camembert-rel).

* Grillezhetjük is, faszénen vagy platnin sütve, vagy ki is ránthatjuk, akár parmezános bundában, vagy hagyományosan.

* A sült töltött cukkiniket vékonyra leszelve beboríthatunk vele például elősütött csirkemelleket, és szépen összesütjük.

Ezek is érdekelhetnek