hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Most még menőbb lett Európában a magyar Nagykörűi ropogós cseresznye

default user icon
MME
A Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezést jóváhagyta az Európai Bizottság, így az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába is bekerült ez a szuper magyar gyümölcs.

A földrajzi oltalom a Nagykörű községben termesztett nagyméretű cseresznyére vonatkozik. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) használatára Nagykörű közigazgatási határán belül termesztett Petrovay ropogós tájfajta, valamint a nemzeti fajtajegyzékben szereplő, államilag elismert cseresznyefajták, így a Badacsonyi óriás, a Bigarreau Burlat, a Carmen, a Jaboulay, a Hedelfingeni óriás, a Germersdorfi és regisztrált változataik friss fogyasztásra és feldolgozásra szánt gyümölcsei jogosultak.

Nagykörű ma Magyarország legnagyobb, 200 hektáros cseresznyés területe. A Tisza kanyarulatainak ölelésében elhelyezkedő földrajzi terület sajátos mikroklímával rendelkezik. A területen a gyümölcs- és szőlőültetvényekben a zártkerti gyümölcs- és szőlőtermesztés a 18. század közepére nyúlik vissza. A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. A cseresznye szüretét 1996 óta minden év júniusában Cseresznyefesztivál keretében ünneplik. A Nagykörűi ropogós cseresznye elnevezés a jóváhagyást követően felkerült a jelenleg 1590 uniós mezőgazdasági terméket és élelmiszert tartalmazó eAmbrosia nevű listára.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss