Most szedd a zöld diót, szuperegészséges, likőrnek is tökéletes

Mivel már javában tart a június, ezért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy most kell szedni a zöld diót. És bár nagyon finom diólikőr készíthető belőle, a főzete is számos problémára lehet gyógyír.

De mi is pontosan az a zöld dió? Olyan fiatal, zöld termés, amelynek még nem fejlődött ki a csonthéja, de a dió csak abban az esetben fogyasztható, ha belül még puha. Ezt mindig ellenőrizzük le, mielőtt elkezdenénk a szüretet.


Érdemes tudni, hogy a zöld dió C-vitaminban gazdag, az éretlen termésfal pedig tannint, valamint csersavat tartalmaz. Ez utóbbi hatásos gyógyír hasmenés és torokgyulladás ellen, de a nyálkahártya duzzanatát is enyhíti. A zöld dió fertőtlenítő hatással rendelkezik, a termésfalból készült főzete pedig csökkenti az izzadást, az emésztési panaszokat, a bőrkiütést, valamint a szemgyulladást. De milyen finomságok készülhetnek belőle?

Így készül az esszencia

A zöld dió esszenciához körülbelül húsz darab, négyfelé vágott zöld dióval tölts meg egy széles szájú üveget, önts hozzá 1 liter gabonapálinkát, úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a diót. Az üveget jól lezárva, 2-4 hétig tárold meleg helyen, ezután szűrd le, és töltsd palackokba. Az esszencia nagyon jó hatással van az emésztésre, ezért szükség szerint egy-egy kávéskanállal fogyassz belőle.

Szirupban is finom

Ahhoz, hogy a zöld dió elveszítse keserű ízét, több helyen szurkáld meg, és áztasd 7-10 napig hideg vízben, amit naponta cserélj le. Ha ezen túl vagy, akkor vedd ki a vízből a diókat és szúrj mindegyikbe szegfűszeget. Egy kg dióra 60 dkg cukrot és 3 dl vizet számítva főzz sűrű szirupot, tedd bele a diókat, adj hozzá egy darabka fahéjat, vékonyra szeletelt citrom és narancshéjat, valamint vaníliarudat és forrald rövid ideig. Fedő alatt hagyd állni egy napig, majd rakd a diót üvegekbe, a levét pedig főzd méz sűrűségűre és kanalazd a dióra. Miután lehűlt, zárd le az üvegeket és gőzöld 10 percig.

És íme a likőr receptje

Ehhez 15 darab zöld dióra lesz szükség: vágd le a végüket és jó mélyen szurkáld meg, majd hideg vízben alaposan mosd át. A diót 14 napig hideg vízben kell áztatni, a vizet naponta le kell cserélni.
Ezután szedd át a diót olyan edénybe, ami légmentesen jól zárható. Mielőtt lezárnád, öntsd fel tiszta szesszel a diót, adj hozzá 8 g ánizst, 8 g fahéjat, 8 g szegfűszeget, valamint egy citrom vékonyan hámozott héját. Három hétig hagyd állni a lezárt edényben, 25 °C-nál nem melegebb, fénytől védett helyen.
Miután letelt az idő, főzz fél kg cukorból és 1 liter vízből szirupot, hagyd kihűlni, és öntsd rá az alkoholos, fűszeres dióra. Ismét zárd le az üveget, aminek a tartalmát érleld még egy hétig, közben naponta rázogasd át. Ezután szűrd le a likőrt, és töltsd üvegekbe. Egy, két hét után az üveg aljára kerül a dió és a fűszerek finom üledéke, ekkor érdemes a likőrt egy gumicsövön keresztül átfejteni egy másik üvegbe. Ezzel el is készültél a finom diólikőrrel, amit tárolj hűvös helyen.

(Forrás: Kertlap)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss