Most akkor mégsem káros a koleszterin? De, csak nem úgy!

default user icon
MME
Eddig ugye az volt a hivatalos álláspont, hogy a magas koleszterinszint növeli a szív- és érrendszer megbetegedések kockázatát, így a magas koleszterintartalmú ételektől legtöbbször óva intettek, vagy legalább mértékletességre. Most azonban itt egy új kutatás Amerikából, ami megdönteni látszik az ismert álláspontot több mint 50 tanulmány eredményére támaszkodva, és egy új szemszögből közelíti meg a témát.

Különbséget kell tennünk az ételek által bevitt koleszterinek, és az emberi szervezet által termelt koleszterin között – állítja az Egyesült Államok szívbetegségekkel foglalkozó szervezete. A szakemberek mindeddig úgy gondolták, hogy nagyban növelik a szívbetegségek rizikóját a magas koleszterintartalmú ételek, ám a legújabb kutatás eredménye szerint egyáltalán nem mutat egyértelmű összefüggést a koleszterin-dús étkezés és az ebből adódó szívbetegségek nagyobb valószínűsége között.

Persze azért nem árt tisztázni néhány alapvető dolgot, mielőtt előkapnánk a sertés, vagy libazsíros bödönt, majd kanyarintanánk egy izmosabb szelet kolozsvári szalonnát a reggeli pirítós mellé.

A kutatás leginkább arra világít rá, hogy az étrend által bevitt koleszterin nem annyira veszélyes, mint ahogy eddig gondoltuk, ám a szervezetünk által termelt koleszterin továbbra sem ártalmatlan - sőt! Egészségünkre nézve továbbra is nagyon veszélyesek a telített zsírsavak, amit tényleg érdemes kerülni. A kettő viszont gyakran együtt jár. 

Tehát ez a szívbetegségekkel foglalkozó szervezet arra jutott, hogy ha megfontoltan fogyasztunk koleszterint, akkor a szervezetünk kevesebbet termel, így a testünk által előállított veszélyes koleszterin is kevesebb lesz. Ám a koleszterin-dús ételek fogyasztására ezen túl is érdemes figyelni, hiszen az ilyen ételek gyakran tartalmaznak telített zsírokat is, ami már kétség nélkül növeli a betegségek kialakulásának lehetőségét. Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy nem zavarodtunk össze egy picit, ám egy dologban szinte biztosan kiegyezhetünk; fő a mértékletesség, és minden rendben lesz.  

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss