Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mosogatógép: évi 16 szabad nap!

default user icon
MME
Nem ajánljuk azoknak a mosogatógépet, akik kizárólag kristálypoharakat, ezüst evőeszközt és kézzel festett porcelán tányérokat használnak. Kisgyerekes családokban, rohanó háziasszonyoknak, akár egyszemélyes háztartásokban viszont óriási segítség.
Mennyit lehet spórolni?

Egy német egyetemen készült tanulmány több mint 100 ember mosogatási szokásait vetette össze az energiatakarékos mosogatógépekkel. Az eredmény meggyőző: napi mosogatás mellett éves szinten több mint 30.000 liter víz (200 teli kád) és 400 (16 teljes nap, amit más tevékenységre fordíthatunk) munkaóra spórolható meg a mosogatógép használatával.

A mosogatógéppel sok időt lehet megspórolni, de ezzel is van munka. Az edényeket be kell pakolni, és ha elmosogatott a gép, ki kell pakolni őket. A mosogatógép egyszeri költsége magas, de élettartamuk 10-15 év is lehet. Számolnunk kell havi szinten a tabletták és só árával.

Milyet és mekkorát?

A mosogatógép lényege, hogy a tisztítószeres vizet nagy nyomással juttatja a szennyezett edényekre, így onnan a szennyeződést dörzsölés nélkül eltávolítja.

Vásárlás előtt érdemes eldönteni, hogy mekkora gépre van szükségünk. Egy négyfős család igényeit kielégíti a 12 terítékes 60 cm széles mosogatógép. 1-2 emberre bőven elég a 8 terítékes 45 cm széles gép. Szaküzletekben ezeknél nagyobb és kisebb gépeket is lehet kapni.

A szennyest akár 2-3 napig is lehet gyűjtögetni a gépben, a legtöbb masinának már van öblítő funkciója, így a nagy melegben egy öblítés után sem fognak kellemetlen szagok terjengeni a lakásban.

Fontos megnézni vásárlás előtt, hogy mennyi vizet és energiát használ, és milyen kategóriába tartozik a tisztítási és szárítási hatékonysága. Az A legjobb, a G a legrosszabb.

Mi kell bele?

A mosogatógépek tablettával működnek, óriási választék van már ezekből. Egyre több az olyan termék, mely már mindent tud: mosás, öblítés, vízkőoldás, vízlágyító só, pohárfény stb. Mind a hipermarketek sajátmárkás tablettái, mind a gyártók által preferált, általában drágább árfekvésű tabletták között választhatunk. Az igazán környezettudatos mosogatógép használók nem vesznek olyan tablettát, mely nonil-fenolt tartalmaz, mivel ennek lebomlási ideje igen hosszú.

Mit ne tegyünk a mosogatógépbe?

Fa dolgokat, kristályt, teflon bevonatú edényeket. Az aranyozott szélű edények, a nemesfém étkészletek nem bírják túl jól a gépi mosogatást. Mindig olvassuk el figyelmesen a használati utasítást, minden gyártó mást ír elő.

Mire érdemes odafigyelni?

· Csak teljesen megtelt gépet érdemes beindítani. A folyóvizes előöblítés általában felesleges, csak energiát pazarlunk vele. A maradékot tegyük a kukába és a tányért egyenesen a gépbe. Ha több napig nem indítjuk be a gépet, használjuk az előöblítés funkciót.
· Feltétlenül olvassuk el a használati utasítást, és állítsuk be a gépen a megfelelő vízkeménységi fokot.
· A szűrőket az előírt használati idő után alaposan tisztítsuk meg.
· Vásárlás előtt tanulmányozzuk a kínálatot, hetente jönnek ki új fejlesztések, a gépek egyre többet tudnak energiagazdaságosság terén is.

Jó mosogatást!

Cikkünk a konyhai spórolásról >>>

Cikkünk a háztartási gépekről >>>

Ezek is érdekelhetnek