Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 mosási hiba, amitől a ruhák nem lesznek tisztábbak

Azt hihetnénk, hogy mosógéppel bárki tud mosni és nem lehet nagyot hibázni. A mosás azonban nem olyan egyszerű, sőt, ha nem figyelünk, nemcsak piszkosak maradnak a ruhák, de tönkre is tehetjük a kényes darabokat!

A mosógép egyike a legjobb, leghasznosabb háztartási gépeknek, ugyanis csak bele kell dobálni a ruhákat, megtölteni a kívánt és kedvelt mosószerrel, öblítővel, és miután kiválasztottuk a mosási programot, már indulhat is a mosás! Egyszerűnek tűnik, de sajnos nem minden esetben ez az egyenes út vezet a legtisztább ruhák felé. Mutatjuk, melyek a leggyakoribb mosási bakik, és eláruljuk, hogyan lehet elkerülni azokat!

1. Nem válogatod szét a ruhákat szín szerint

A gyakorlott háziasszonyok számára nem újdonság, hogy a színes ruhákat külön kell mosni a fehér vagy világos daraboktól. Ez azonban az első és leglényegesebb mozzanat, mivel egy-egy sötétebb, színes ruhadarab képes tönkretenni egy teljes garnitúra fehér pólót vagy zoknit, ha együtt mossuk azokkal. Érdemes tehát a színes és fehér ruhákat külön mosni, akárcsak az újonnan vásárolt darabokat, melyek még könnyen engedhetik a színüket. Jó szolgálatot tehetnek mosás során a boltokban kapható színfogó kendők is.

2. Nem a megfelelő mennyiségű mosószert használod

A ruhák nem lesznek tisztábbak attól, ha a maximum jelzésig töltjük a mosószert az adagolóba, sőt a túl sok szer ugyanolyan rossz, mintha túl keveset használunk. Legyen szó porállagú vagy folyékony, esetleg kapszulás mosószerről, a csomagoláson minden esetben feltüntetik, hogy mennyi ruhához mekkora mennyiséget ajánlanak. Szintén ott szerepel a csomagoláson az is, hogy a szennyezettségi fok mennyi mosószert igényel. Fontos, hogy betartsuk az adagolást.

3. Nem húzod fel a cipzárakat

Mosás előtt érdemes minden cipzárt behúzni, ugyanis ha nyitva hagyjuk azokat, akkor a fogak vagy a húzós szerkezet könnyen beakadhat a mosódob lyukaiba és elgörbülhet, sőt a cipzár akár ki is szakíthatja a többi ruhadarabot. Ha farmert, nadrágot vagy cipzáras pulóvert, esetleg ágyneműt, huzatot mosol, mindig húzd be a cipzárakat.

4. Nem Gombolod ki a gombokat

A cipzárral ellentétben a gombokat nem szabad begombolni, ugyanis mosás során, ahogy egymáshoz dörzsölődnek a ruhadarabok, a gombokat tartó cérnaszálak könnyen megnyúlhatnak, akár el is szakadhatnak. Ne csak az ing elülső gombjait hagyd szabadon, hanem a mandzsettánál lévőket is.

5. Nem tisztítod ki a mosógépet

A mosógépet is ki kell takarítani. Hiába kerülnek bele különféle mosószerek, és használjuk esetenként 60-90 Celsius-fokon, a mosógépet is rendszeresen ellenőrizni, tisztítani kell! Erre azért van szükség, mert a különféle mosószerek és öblítők lerakódhatnak az adagolóban, a kosz megtapadhat a szigetelésnél, hogy a vízkőről ne is beszéljünk. A szűk résekben elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek hatására a tiszta ruhának kellemetlen illata lehet. A mosógépet a legegyszerűbben ecettel és a legforróbb programon elindítva tudod kitisztítani.

6. Túl sok öblítőt használsz

A mosószerhez hasonlóan nem szabad túllépni az öblítő ajánlott mennyiségét sem. Minden csomagolás hátulján ott szerepel, hogy az adott ruhamennyiséghez mennyi (hány kupak) öblítő ajánlott, hogy illatosak legyenek a ruhák. Ezt nem célszerű túllépni és a maximum jelzésig tölteni az adagolót, ugyanis a felesleges öblítő megtapadhat a gépben és a ruhákon is, hosszú távon pedig kellemetlen szagokhoz vezethet.

7. Nem ellenőrzöd a ruhák cimkéjét

Rengetegszer láthattuk már filmekben, hogy ha túl magas hőfokon mosnak egy ruhát, akkor az összemegy. Vannak kényes anyagok (mint például a gyapjú), melyek érzékenyek a hőre, ezért minden ruhán érdemes megnézni a cimkét, melyen ott szerepel, hogy hány fokon ajánlott mosni. A cimként emellett megtaláljuk azt is, hogy használhatunk-e fehérítőt és centrizhetjük-e a darabot. Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni.

8. Nem áztatod elő a foltos ruhákat

Hacsak nem dolgozunk extrém koszos helyen, alapesetben nincs szükség a ruhák előáztatására. Előfordulhatnak azonban olyan makacs szennyeződések (vér, bor, smink okozta foltok), melyeket egy mosásprogram nem képes teljesen eltüntetni. Ilyenkor érdemes a makacs foltokat előáztatni, vagy folttisztítóval megdolgozni és csak utána kimosni – olvasható Martha Stewart weboldalán.

9. Túl sok ruhát teszel a gépbe

Nemcsak a mosószer és az öblítő adagolása kulcskérdés, hanem a ruháké is. A mosógép dobjának mérete meghatározza, mennyi ruhát pakolhatunk bele. Nem szabad túlságosan megtömni a dobot, mivel akkor a ruhák nehezen mozognak a dobon belül, egymáshoz tapadnak és nem lesznek tiszták. Érdemes annyi ruhát tenni, amennyi kitölti a dobot, de semmiképp se tömjük túl. Jó teszt, ha megpróbáljuk mi magunk kézzel felkavarni a ruhákat a dobon belül, ugyanis ha ez sikerül, akkor a gépnek se lesz gondja vele.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss