Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mókás ételek gyereknapra

A gyerek folyton játszanának, gyakran az étellel is. Ilyenkor nyilván rájuk szólunk... De gyereknapon talán megengedett... hogy mi is játsszunk egy kicsit - a gyerekek legnagyobb örömére! Négy vicces-kedves recept!

Cicás gyümölcsrizs 

Hozzávalók 10 adaghoz:
50 dkg rizs
6 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
80 dkg tetszőleges gyümölcs (vagy lecsepegtetett befőtt)
4 dl tejszín
A díszítéshez:
almaszeletek
eper
őszibarack befőtt
kivi
körte

Elkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, 6 dl forró vízben feltesszük főni, egy csipet sóval megszórjuk, és lefedjük. A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor a rizs beitta a vizet, ráöntjük a forró, cukros-vaníliás tejet, és letakarva nagyon óvatosan főzzük, időnként keverjük. Amikor már majdnem beitta a tejet, levesszük a tűzről, de a fedőt nem vesszük le még róla 20-30 percen át. Amikor megpuhult a rizs, kiborítjuk egy nagyobb tálba, hogy hűljön. Apróra vágjuk a gyümölcsöket. Ha befőtteket is használunk, keverhetünk a kihűlt rizsbe kevés befőttlevet, hogy szaftosabb legyen. Összekeverjük a rizst és a gyümölcsöket, ha szükséges, porcukorral még ízesíthetjük. A tejszínből kemény habot verünk, és lazán belekeverjük a gyümölcsös rizsbe. Rövid időre hűtőbe tesszük, majd tálkákba szedjük, díszítjük a félretett megmosott gyümölcsökkel, és tálaljuk.

 

Kókuszos sün 

Hozzávalók kb. 15 darabhoz: 
50 dkg darált keksz
3 dkg kakaópor
3 evőkanál porcukor
15 dkg baracklekvár
1-2 dl meggy- vagy barack lé
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg vágott mandula
6 szem cukrozott gyümölcs

Elkészítés: A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a porcukorral, a lekvárral és annyi gyümölcslével, hogy jól összeálljon a tészta.
Az elkészült tésztából kis sünigolyókat formálunk, amiket meghempergetünk a reszelt kókuszban. A mandulát beleszurkáljuk a golyókba tüskéknek. A cukrozott gyümölcsből kis darabokat vágunk, és beillesztjük a szemeknek. Lehet a süni közepébe összevágott meggyet is tenni, hogy finomabb legyen.

 

Sonkás kishajó 

Hozzávalók 8 darabhoz: 
1 paprika
4 kis paradicsom
zászlónak színes paprika
4 kis kifli (vagy molnárka)
4 dkg vaj (vagy sajtkrém)
8 szelet sonka
16 szál ropi
4 szelet uborka

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A paprikát 8 karikákra, a paradicsomot félbe vágjuk. A színes paprikából kivágjuk a zászlókat. A kifliket kettévágjuk, megvajazzuk. A sonkaszeleteket egy-egy ropira húzzuk, és a kiflik közepébe szúrjuk. A maradék ropikat kettétörjük, és evezőként szúrjuk a péksüteménybe. A csónak elejére félbevágott paradicsomot, a hátuljára fél karika uborkát teszünk. Kormánykeréknek paprikakarikát illesztünk rá. Feltesszük a zászlókat, és tálaljuk.

 

Főtt tojásból egérke 

Hozzávalók 12 darabhoz: 
6 tojás
4 dkg vaj
1 evőkanál mustár
A díszítéshez:
1 kis fej saláta
6 piros retek
1 kis sárgarépa
5 szemes bors, összetörve

Elkészítés: A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk, majd kettévágjuk. Kivesszük a sárgájukat, és azt átpasszírozzuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk. A retket, a répát megtisztítjuk, megmossuk, a retket vékony karikákra, a répát vékony, hosszú csíkokra vágjuk.
Habosra keverjük a vajat a mustárral, megsózzuk, és belekeverjük a tojássárgákat. Jól összedolgozzuk, és a krémet visszatöltjük a tojásba. A salátát tetszőlegesen daraboljuk, és elrendezzük egy tálon. Rátesszük a főtt töltött tojásokat a krémmel lefele. A retekkarikákból füleket, a répacsíkokból bajuszt készítünk. A retek kis gyökérrésze lesz a farkinca, az összetört borsból lesz az egér szeme és orra.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss