Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Emberjogi vitát váltott ki egy népszerű osztrák desszert

Eláruljuk, mi köze van Verdi operájának a bécsi konyha és a hütték népszerű desszertjéhez, a gőzölt csokipudinghoz, és azt is elmeséljük, miért váltott ki a finomság emberjogi vitát.

Tudtad, hogy a sötét csokoládészósszal leöntött és tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kínált tradicionális édesség német elnevezése emberjogi vitákat kavart a 21. században?

Ausztriában járva ne hagyd ki a Mohr im Hemd (mór ingben) néven elhíresült csupa csoki finomságot, ha az almás rétesnél vagy a császármorzsánál különlegesebb helyi édességre vágysz!

Ez a tömény desszert napra pontosan 1888. március 14-én született, ugyanis ekkor mutatták be Verdi Otelló című operáját a császárvárosban, és a bécsi cukrászok a maguk módján szerették volna emlékezetessé tenni a nagy sikerű premiert. A sűrű csokoládészósszal leöntött gőzölt puding az opera címszereplőjét, a sötét bőrű velencei mórt jelképezi, a tálaláskor melléje kanalazott lágy tejszínhab pedig a fehér ingét szimbolizálja.

A Mohr im Hemd a 19. század óta lényegében ugyanúgy készül: a kis felfújt- vagy kuglófformába töltött masszát vízfürdőbe állítva gőzölik, majd meleg csokiöntettel, valamint tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal, esetleg néhány szem málnával, eperrel díszítik.

A közkedvelt desszert népszerűsége szemernyit sem csökkent az elnevezésével kapcsolatos vitáktól. A 21. századi nyelvi csatározásokat az indította el, hogy 2011-ben a Wien Museum időszaki kiállítást rendezett Angelo Solimanról, aki afféle udvari szerecsen volt Bécsben. Az 1720-as évek végén gyerekként elrabolták Nyugat-Afrikából, eladták rabszolgának, 1753-ban Liechtenstein hercegnek ajándékozták, majd halála után kitömve mutogatták a Természettudományi Múzeumban. (Ha érdekel a története, olvasd el Péterfy Gergely Kitömött barbár című regényét, amely 2014-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.)

A botrányosnak tartott tárlat idején az Osztrák Gazdasági Kamara gasztronómiai tagozatának ügyvivője az SOS Mitmensch emberjogi szervezet nyomására felhívást tett közzé a Mohr im Hemd név megváltoztatása érdekében. Ekkor a kamarai tagok közül néhányan átkeresztelték a desszertet a politikai korrektség szellemében. Pl. Hanno Pöschl, a bécsi Pöschl vendéglő és a Kleines Cafe kávéház színész-tulajdonosa az Othello im Hemd nevet adta neki.

A FINOMSÁG, AMIT MÁTYÁS KIRÁLY LAKODALMÁN IS FELSZOLGÁLTAK >>> 
EZ VOLT BLAHA LUJZA ESKÜVŐI TORTÁJA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss