hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorós amerikai palacsinta whiskey-s kávésziruppal

60 perc
bonyolult
megfizethető
2 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 10 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 dkg kakaópor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 1 ek olvasztott vaj a tésztához (+ diónyi puha vaj a palacsinták megkenéséhez)
  • 0,75 dl habtejszín
  • 0,75 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 tk olaj a serpenyő kikenéséhez
  • A sziruphoz:
  • 10 szem egész törökmogyoró
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl kávé
  • 2 ek habtejszín
  • 0,2 dl whiskey
  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek porcukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

  1. A tésztához a mogyoróbelet 150 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt illatosra pirítjuk. Amint kihűl, a héját ledörzsöljük. Egy részét félreteszzük a tálaláshoz, a többit aprítóval vagy darálóval őröljük.
  2. Az őrölt mogyorót, lisztet, kakaóport, sütőport, cukrot és sót összekeverjük. Egy másik tálban a tojásokat a langyosra hűlt olvasztott vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, ásványvizet és a száraz hozzávalók keverékét végül csomómentesre keverjük.
  3. Az első palacsinta sütése előtt kevés olajjal kikenjük a serpenyőt és előmelegítjük. 2 evőkanálnyi masszát kör alakban szétterítünk a serpenyő közepén, s mindkét oldalát megsütjük. A kisült palacsintát kevés vajjal átkenjük, és így folytatjuka sütést, míg a tészta el nem fogy.
  4.  A tálaláshoz félretett mogyorókba 1-1 hegyes fogpiszkálót szúrunk.
    A sziruphoz a cukrot közepes hőfokon karamellizáljuk. A kész karamellben a fogpiszkáló segítségével megforgatjuk a mogyorókat. Szilikonos sütőpapírra tesszük őket, s megvárjuk, míg kihűlnek. 
  5. A whiskey-s kávészirupot rögtön a mogyorók karamellizálása után készítjük, mivel a megmaradt forró karamellt használjuk fel hozzá. A forró kávét óvatosan a karamellhez öntjük, elegyítjük. Közepes hőfokon 15-20 perc alatt szirupossá főzzük. A whiskey-t és tejszínt az utolsó 1-2 percben adjuk hozzá. Ízlés szerint langyosan vagy hidegen adjuk a palacsintához.
    A hideg habtejszínt a porcukorral és habfixálóval habbá verjük. 
  6. A palacsintát a kávésziruppal meglocsolva, a karamellizált mogyoróval és tejszínhabbal tálaljuk.

 

Megjegyzés

Igen gazdag ízű édesség, így hidegebb napokon tökéletes választás lehet. - Hklarissz

Ezek is érdekelhetnek

Friss