Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a Nébih nagy mogyorókrémtesztje! Kiderült, van-e a Nutellához hasonló

default user icon
MME
A Szupermenta évindító terméktesztjén 34 mogyorókrémet vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.

A 2021. év első terméktesztjén a gyerekek nagy kedvencét, a mogyorókrémeket tesztelte a Szupermenta program. A boltok polcain található széles kínálatból 34 különböző márkájú, kenhető, 2-15% mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el a szakemberek. A finomságok közül 6 db bio volt, 4 db pedig édesítőszerrel készült.

A tesztben szereplő termékeket élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá a Nébih laboratóriumaiban. Az analizált paraméterek – többek között – a növényvédőszer-maradékok, az allergének, az édesítőszerek és tartósítószerek, valamint az alfatoxin-, zsír-, transz-zsírsav- és cukortartalom voltak. Megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak a szakemberek.

Kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, amelynek során számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt a megnevezésekkel, az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével, a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel. A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók/forgalmazók ellen. Az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, s a már megszokott módon, határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.

Kóstolás vakteszttel

A mogyorókrémek hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi vagy, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Íme a győztesek rangsora!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

Kiemelten fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 34 darab mogyorókrémet kóstolhattak meg. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a mogyorókrémeket:

  1. Külső megjelenés, szín szempontjából akkor megfelelő a mogyorókrém, ha sötétbarna színű, fényes vagy matt felületű, teteje egyöntetű, nem száraz, nem töredezett.
  2. Az állagot illetően állománya egynemű, megfelelően sűrű, krémes, jól kenhető. Nem folyós, nem kemény, nem darabos, nem száraz, nem ragacsos, szájban lágyan olvadó. Kiválást, idegen anyagot nem tartalmaz.
  3. A termék illata megfelelő, ha a mogyoróra (és kakaóra) jellemző tiszta, harmonikus illattal rendelkezik, minden idegen szagtól mentes.
  4. Íze jellegzetesen mogyoróra (és kakaóra) emlékeztető, harmonikus, megfelelően édes, nem tömény, nem kesernyés, nem zsíros érzetű, minden idegen íztől mentes.

Érdekes tanulsága a kóstolásnak, hogy nem feltétlenül csak a magasabb mogyorótartalmú termékek lehetnek „finomak”, hiszen az élmezőnyben több alacsonyabb mogyorótartalmú termék is helyet kapott.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a dobogó legfelső fokára a Ferrero Nutella Kenhető kakaós mogyorókrém állhatott, a második helyen a CBA Piros Kakaós-mogyorós krém végzett, míg a harmadik helyet a Bio Bionella mogyorós nugátkrém érdemelte ki.

A Ferrero Nutella Kenhető kakaós mogyorókrém a kóstolóink véleménye alapján minden vizsgált tulajdonság – vagyis a külső megjelenés, a szín, az állomány, az illat és az íz – szempontjából az élen végzett.

Olvasd el ezeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss