Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mogyorókrém kis és nagy mókusoknak

default user icon
SB
Mogyoróból és csokiból készülő tömör krém, mely függőséget okozhat az erre hajlamosaknál, ezért fogyókúrázók nagy ívben kerüljék. Házilag is elkészíthetjük és fogyaszthatjuk reggelire vajas kiflivel, túrógombócba töltve desszertként, sőt még italok készítéséhez is.
Hogy készül a mogyorókrém?

A mogyorókrém szinte már egybeolvadt a legismertebb Nutella márkáva. Az otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk, jó minőségű mogyoró, vaj, étcsoki és cukor kell hozzá, valamint egy kis kondenzált (vagyis sűrített) tej. Egy részletes receptleírást cikkünk végén találhattok.

Miért jó a mogyoró?

Azt tudjuk, hogy a cukor és a csokoládé nem tartozik a legegészségesebb étkek közé, a Nutellának mégis meg tudunk bocsátani, hiszen tartalmaz mogyorót, ami tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges zsírokkal. A mogyoró erősíti az érrendszert, segíti az agyműködést, és a csontok szilárdságához is hozzájárul, ezért a mogyorókrém kis mennyiségben, hetente egyszer vajas kiflivel jó hatással lehet a gyerekek fejlődésére is. Azért érdemes figyelni, és csak először csak nagyon kis mennyiségben adni, sajnos egyre több kisgyerek allergiás a földimogyoróra!

Mit kezdjünk a mogyorókrémmel?

Természetesen lehet amúgy lazán kanállal falatozni, de figyeljünk, mert gyorsan kiürülhet az üveg, ami meglátszik a combkörfogaton. Gofrin, palacsintán zseniális, és a friss vajas kiflivel is jó hármast alkotnak. Piskótába is tölthetjük, de vannak, akik gyümölcsökkel, körtével vagy banánnal szeretik. Nagyon jól megy a különböző rétegezett krémekhez, pohárkrémekhez, trifle (ejtsd trájfl) –hez. Tölthetünk vele túrógombócot és fánkokat egyaránt.

Olvasztott nutellával és egy kis alkohollal finom önteteket is készíthetünk gyorsan és egyszerűen, mascarponéval keverve pedig tehetjük gyümölcsrizsre vagy felhasználhatjuk jó kalóriadús tortakrémként.

Gyerekeknek gyümölcsökhöz készíthetünk mogyorókrémes öntetet, ha a szobahőmérsékletű mogyorókrémet görög joghurttal keverjük össze. A görög joghurtot lecsöpögtetett natúr joghurttal is helyettesíthetjük.

Az igazi mogyorókrém fanatikusok kipróbálhatják padlizsánnal vagy pulykával is. Mogyorókrémmel italok is készíthetők, találhattok nálunk mogyorókrémes-vaníliafagyis kávét, banános mogyorókrémes koktélt sőt karácsonyra nugátos mézeskalácslikőrt is.

A mogyorókrém múltja

A boltban kapható ismert mogyorókrém olasz eredetű. Az eredeti édesség, mely a Nutella ősének is tekinthető az olasz gianduia (ejtsd dzsándúja)  nevű csokikrém Torinóból, mely szintén tartalmaz mogyorót. Fagyizókban találkozhatunk vele a leggyakrabban - és persze Olaszországban lépten-nyomon. Az olaszoknál egyébként a Nutella kevesebb cukrot tartalmaz, kevésbé édes, mint nálunk, de ezt fogjuk talán a dolce vita életérzésre.


Mogyorókrém házilag

Hozzávalók:
15 dkg mogyoró
15 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
20 dkg cukor
1,5 dl kondenzált tej

Elkészítés: A mogyorót megőröljük. Egy fém edényben gőz fölött lassan megolvasztjuk a csokoládét és a vajat. A sűrített tejet megmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot. Az olvasztott csokihoz keverjük a meleg cukros tejet és az őrült mogyorót, jól összedolgozzuk. Csatos üvegben sokáig eláll.


Banános-mogyorókrémes koktél

Hozzávalók 2 személyre:
4 kanál Nutella
1 érett banán
citromlé
1 kanál cukor
3 dl tej
4 kanál tejszín

Elkészítés: A Nutellát melegítsük gőz fölött, hogy folyékonnyá váljon. A banánt hámozzuk meg és vágjuk karikákra. Néhány karika banánszeletet, amelyet majd a díszítéshez használunk, mártsuk citromlébe. Turmixoljuk össze a Nutellát, a megmaradt banánt, a cukrot, a tejet és a tejszínt. Öntsük poharakba, és díszítsük gyümölcsdarabokkal a pohár szélét.

Nutellás tiramisu recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss