A hagymaleves egyértelműen hagymából készül. De nem mindegy, hogy milyenből és mennyiből, s azt sem mindegy, hogy hogyan. A hagymaleveshez használhatunk vöröshagymát, lila hagymát, sonka hagymát, mogyoróhagymát, pórhagymát, újhagymát, fokhagymát, medvehagymát vagy akár snidlinget is.
Hagymaleves-receptek >>>
Hagyma sütve, főve
A hagyma előkészítése történhet a sütőbe, vagy a platnin, egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban. A sült hagyma rendkívül izgalmas ízekkel ajándékozza meg az ételt, a dinszteléssel ellentétben a karamelles, édes ízek kerülnek előtérbe, ellenben sokáig készül és a sütőből kitekergő illatokat nehéz száműzni a lakásból. Ugyancsak ez a probléma a fokhagymakrémleveshez elősütött fokhagymával: csodálatos, ahogy villával kiemelhetőek a puhára sült gerezdek a fokhagyma héjából, de cserébe kereszthuzatot kell csinálni az otthonunkban, hacsak nem rendelkezünk ipari szagelszívóval.
Mitől krémes a hagymaleves?
A hagymalevesek tartalmát a nagyobb mennyiségű hagyma mellett a felhasznált folyadék is meghatározza. Sokan alaplével, levessel készítik a hagymalevest, mások tejszínnel, vagy levessel és tejszínnel együttesen. Az elfőtt, dinsztelődött hagyma jó sűrűséget ad a levesnek, amit tovább növelhetünk, ha turmixoljuk a levest, esetleg kicsit bestauboljuk, behabarjuk, vagy tojássárgájával is elkeverhetjük. Szintén növeli a tartalmasságát, ha tálalás előtt a tányér aljába egy szeletnyi pirított kenyeret vagy pirított kenyérkockákat helyezünk.
Ellenállhatatlan levesek, amiket muszáj megfőznöd ősszel! >>>
Levesbetétek
Ha valóban harmonikus ízekre vágyunk, akkor a bolti levesbetétek helyett fokhagymás, zöld fűszeres olajon pirított kenyérkockákkal vagy gubarúdból, baguetteből szelt szeletekkel kínáljuk a levest. Sajtos pirítóssal is koronázhatjuk a levesünket vagy egyszerűen belemerhetjük egy keményebb kötésű cipóba, amelynek a belseje egy kis idő után eggyé válik a levesünkkel.
Fogyj ellenállhatatlan levesekkel: 3 napos mintaétrend >>>
Hagyma és sajt a tökéletes harmóniáért
A hagymaleves tartalmassága, gazdagsága, selymessége tovább fokozható, ha sajtot is teszünk bele. A lágy, félkemény, kemény sajtok közül kedvünkre válogathatunk. Az olaszos hangvételű – sokszor paradicsomos - hagymalevesekben jó helyen van a pecorino vagy a parmezán, a francia levesekbe a svájci Gruyère, ementáli, gouda vagy épp trappista is kerülhet. A sajtot belereszelhetjük, pirítóson úsztathatjuk vagy akár sajtgombócokat is készíthetünk és ezzel pakolhatjuk meg az elkészült hagymalevest.
A hagymaleves fűszerei
A hagymalevest nem szokás agyonfűszerezni. Egy kevés só, némi frissen őrölt fekete- vagy fehér bors, reszelt szerecsendió és nagyjából meg is van a tökéletes ízvilág. Ha szeretnénk ennél egy kicsit merészebb ízekkel kísérletezni, akkor adhatunk kakukkfüvet, babérlevelet, snidlinget, medvehagymát, bazsalikomot, kevéske tárkonyt vagy csombort a leveshez, ízesíthetjük mustárral, gyömbérrel, esetleg borral, brandyvel, konyakkal, esetleg pálinkával is.