Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mitől lesz sikeres a grillparti?

Csodásan omló halak, pikánsan fűszerezett húsok, roppanó zöldségek, hűs italok… és a szabadtűz összetéveszthetetlen illata! A nyári vendégeskedések színhelye magától adódik: a zöld kert árnyat adó nyugalmában még a sült falatok is valahogy jobban esnek.

A sikeres grillezésnek is megvannak a fortélyai, lássuk!

Az előkészületektől a lakomáig
Pácolj!

Készíts pácot, ebbe tedd a megtisztított húst, halat vagy zöldséget. Érdemes legalább egy éjszakát a pácban pihentetni a finomságokat, hogy az ízek átjárhassák. Ha húst és halat készítesz, ne tegyél sót a pácba, mert a só vizet von el, tehát kiszárad sütéskor; a sózást inkább hagyd a tálalás előtti pillanatra! Pácoláskor a húsokat ne tedd műanyag edénybe, mert bepállnak. Használj inkább fém edényt, és soha ne zárd le légmentesen. Az is fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek. Az esetleges inakat és nagyobb zsírereket legalább 4-5 centinként vágd át, hogy ne ránthassák össze a húst.

Pikáns pác

1 dl olívaolaj
1 nagy fej lilahagyma
fél dl alma- vagy borecet
2 babérlevél
8-10 szem egész fekete bors
1 száraz cseresznyepaprika
1 gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Az olajat és az ecetet összekeverjük, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

Grillpácok húshoz, halhoz, zöldségekhez >>>


Sütés előtti teendők

Vedd ki a hűtőből a sütésre szánt dolgokat. A hús, a hal és a kolbászok íze felerősödik, valamint szaftosabb is lesz, ha nem hidegen teszed fel sülni.

Következhet a tűzgyújtás. Kezelt, festett vagy impegrált fát, kerti hulladékot, csikket vagy műanyagot ne tegyél a tűzre. A parázsló vegyszerekkel kezelt tűzifából mérgező anyagok távoznak, amelyeket a zsír felfog, így pompás pecsenyéd mérgező vegyszerek tárházává válik. Használj inkább faszenet, gyújtósnak pedig száraz gallyakat. A tűz akkor megfelelő, ha mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik a parázs. Ez akár fél órába is beletelik, de várd ki türelemmel, mert ha nem parázson, hanem lángon sütsz, a hús külseje megég, a belseje pedig véres marad. Ha a tűz túl erős lenne, akkor némi hamu rászórásával kicsit lefojthatod - ez arra is jó, hogy hosszabb ideig adjon egyenletes hőt.

Indulhat a sütés!

A grillrácsot olajozd meg, vagy szalonnabőrrel dörzsöld át, majd tedd a parázs fölé. Csak akkor tedd rá a sütnivalót, amikor már forró, mert így nem ragad hozzá a hús vagy a hal. A forgatáshoz villa helyett csipeszt használj – ne engedd, hogy a hús értékes leve elvesszen, és a finom falatok kiszáradjanak. Ha azt szeretnéd, hogy a sültek különös ízt és illatot kapjanak, a sütés utolsó néhány percében dobj a tűzre babérlevelet, kakukkfüvet vagy rozmaringot. Figyelj arra is, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai, ezért a szeletek egyik oldalát süsd addig, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is tedd ugyanezt, így kevésbé szárad ki, és megőrzi ízeit. Az elkészült húsokat szeletelés előtt hagyd 10 percig állni. Ez idő alatt a nedvek ismét porhanyóssá teszik az ínycsiklandozó falatokat.

És ami még elengedhetetlen… 
Saláták

A jó sülthöz jó saláta is jár. A legfontosabb mindig a jó minőségű alapanyag. Nyáron dúskálunk a friss zöldségekben, tehát egy rövid piaci körséta, és máris megvannak az összetevők. Ízesítésre olívaolajat, balzsamecetet vagy citromot, zöldfűszereket, fokhagymát, kapribogyót használj.

Finom saláták >>>

Gyümölcsök a rácson

A grillezés nemcsak a húsok kiváltsága: remek eljárás a zöldségek és a gyümölcsök elkészítésénél is. A zöldségek grillezése hasonló a húsokéhoz, a gyümölcsök esetében viszont kicsit más a helyzet: a forró rostély karamellizálja a bennük található cukrot, és porhanyóssá teszi húsukat. Ha még nem próbáltad, itt az alkalom: vágj fel körülbelül 2 centis szeletekre ananászt, almát, banánt, barackot és mangót, majd olívaolajba mártott ecsettel vékonyan kend be a gyümölcsök vágott oldalait, és grillezd őket 2-3 percig. Mennyei finomság!

Ezek is érdekelhetnek

Friss