Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mitől bio a bio?

Az utóbbi években előtérbe került az egészséges táplálkozás és a biotermékek fontosságának hangsúlyozása. Az üzletek roskadásig vannak a varázsfeliratokkal ellátott élelmiszerekkel. De vajon ezek valóban természetesek? A valódi biotermékek szigorúan ellenőrzött körülmények között termesztett, úgynevezett „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban” előállított zöldségek, gyümölcsök, húsok és tejtermékek.

Bio, natúr, reform

A natúrtermékek olyan készítmények, melyeket az egészséges életmódnak megfelelően nem dúsítottak mesterséges adalékanyagokkal. Feldolgozásuk kevésbé rongálja az alapanyagok eredeti állagát, így például több rostanyag marad a lisztben, amiből a kenyér készül. A natúrtermékek azonban károsabbak is lehetnek a szokványosnál, ugyanis ha az említett teljes kiőrlésű lisztben vegyszermaradványok vannak, mely a nem biobúza korpájából jutott bele, akkor az eredmény nem éppen egészséges.

A reformtermékek más kategóriába tartoznak, mint az imént említett bio- (öko-) vagy natúrtermékek. A reform mindig viszonyítás kérdése: ami a nyolcvanas években újdonságnak számított, ma már egyáltalán nem az. Tehát a reformételek lényegében az adott kor újdonságai, és általában egészséges ételeket jelentenek.

 

Mi az igazi bio?

Az ökológiai gazdálkodást hazánkban miniszteri rendelet szabályozza. Ökotermékké csak a megtermelése előtt minősíthetik a terményeket. Ez azért fontos, hogy még a lehetőségét is kizárják annak, hogy a zöldségek és gyümölcsök vegyszerrel érintkezzenek. A biokertészeteket folyamatos ellenőrzik, a rendelet betartását a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyeli. A gazdálkodók erről bizonyítványt kapnak, ezt mindig fel kell tüntetni a termékeken. Az ökopiacokon áruló termelőket a szervezők szintén rendszeresen ellenőrzik. Ezért az piacon biztonságos a vásárlás.

(vg.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Friss