Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 orvosi tény: ezért válassz bio élelmiszert!

default user icon
MME
Ismered a viccet a piacról? Ez a zöldség azért bio, mert csak éjszaka permetezzük. Ám ma már szigorú szabályok védik a bio védjeggyel ellátott minőséget - megmutatjuk!
1. Nincs permetszer!

A bio-termékek esetében a növénytermesztés, illetve állattartás, a termék előállítása során a gazdálkodók, termelők és a gyártók nem használnak semmilyen mérgező permetszert, génmanipulált szaporítóanyagot, tartósítószert, adalékanyagot - azaz a bio-élemiszer és bio-élelmi anyag kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz.

2. természetes megoldás?

Ez pedig úgy valósítható meg, hogy például a növényi kártevőket természetes eredetű szerrel permetezik, vagy kézzel szedik össze. Az állatokat csak szennyeződésmentes területen legeltetik vagy etetik, a terméket pedig szigorúan csak természetes alapanyagokból állítják elő.

3. Mitől más a bio élelmiszer?

Ezek az élelmiszerek több vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak, mint a mesterségesen védett, dúsított talajban termett alapanyagok, azt azonban fontos tudni, hogy konkrét energiatartalmuk-kalóriaértékük ugyanannyi, mint a „hagyományos” élelmiszereké.

4. Ez nem játék!

A forgalomban lévő bio termékek többsége szigorú ellenőrzésen esik át, melyek során ellenőrzik a termesztés és a gazdálkodás körülményeit. Növényeknél fontos, hogy permetezés helyett mechanikus úton távolítsák el a kártevőket, állatok esetében pedig kizárólag szerves tápok engedélyezettek.

5. Ezért válaszd a minőségi bio termékeket!

Számos kutatás kimutatta, hogy a legtöbb civilizációs betegség hátterében a helytelen táplálkozás során az emberi szervezetben felhalmozódott toxikus anyagok is állhatnak (például a nem engedélyezett vagy betiltott tartósítószerek, adalékanyagok használata). Így - ha ezekre is figyelni szeretnénk – érdemes minél több bio-terméket fogyasztanunk, ha egészségesek szeretnénk maradni.

6. Egészségesebb? Igen!

Egy kutatás során azt elemezték, hogy a bio gyümölcsök és ételek egészségesebbek lehetnek-e, mint a hagyományos ételek. A kutatás során összehasonlították az organikus paradicsomokat azokkal a zöldségekkel, amelyeket hagyományos körülmények között termesztettek. Az eredmények szerint a bio zöldség majdnem kétszer többet tartalmaz az egyik antioxidánsból, a flavonoidokból.

7. Miért jó mindez?

A flavonoidok antioxidánsként hatnak a sejtek belsejében és a sejtek körüli vizes részekben, valamint a vérben, ezzel gátolják a szervezetben lejátszódó káros folyamatokat. A flavonoidok csökkentik a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A flavonoidok szintje amiatt lehet eltérő, mert a bio körülmények között termesztett zöldségeknél nem használnak olyan trágyát, amely nitrogént is tartalmaz. A kutatók kiemelték: a túltrágyázás csökkenti a flavonoidokat arányát az ételekben.

Olvass tovább bio termékekről itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss