Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit tud egy kamado grill?

Szinte minden kertes házban élőnél alaptartozék egy jó grill. Nem is csoda, hiszen a grill alapvető eleme egy kerti összejövetelnek: a grillezett ételeket mindenki szereti, ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthetők. A grillezésnek van egy sajátos hangulata, ezért annyira népszerű. Persze ahhoz, hogy az ételek tényleg jól sikerüljenek, és az elkészítésük is élmény legyen, szükség van egy jó minőségű grillre. A kamado grilleket jó szívvel tudjuk ajánlani, fantasztikus ételek készülhetnek bennük, ha jól használjuk őket!

Mitől más egy kamado grill?

Első ránézésre rögtön feltűnhet egy különbség: a kamado grill ovális, tojásszerű formájú. Az anyaga kerámia, ami egyszerre szigetel és veri vissza a hőt. Ezeken felül a kamadók esetében a légáramlás szabályozható, ami még több lehetőséget jelent a tökéletes sütési eredmény elérésére.

A kamado grilleknek kupolaszerű a tetejük, amit célszerű bezárni sütés közben, minden egyes forgatás után, bármit is sütünk. A hőáramlás ugyanis, ami a kamado legnagyobb előnyét adja, akkor tud beindulni, ha az zárva van. Minimális levegő tud csak megszökni, így az egészet úgy kell elképzelni, mint egy légkeringetős sütőt faszénnel: a forró levegő kering az étel körül.

A kerémia tökéletes szigetelő, így, ha zárva van a grill, az tartja a hőmérsékletet, ennek köszönhetően egyenletesen sül az étel.  

Más a kamado, mint egy sima grill?

Igen, teljesen más eredményt érsz el vele, egyedi és utánozhatatlan ízélményt nyújt. Az egyenletes sütési hőmérsékletnek köszönhetően szaftos, puha, mindenhol egyformán átsült húsok készülhetnek benne, és természetesen minden másra is igaz ez, ami készítesz benne.

A nyitott grillekhez képest ez lényegében egy sajátos sütési technikával rendelkezik, ami keveri a grillek és a hőlégkeveréses sütők előnyeit. Ettől lesz a kamadóban készült ételek íze teljesen más, mintha sima grillt használnánk.

A sütés során 70-400 Celsius fokig terjedő skálán lavírozhatsz. A hőmérsékletet a szellőzők nyitásával, illetve zárásával tudod szabályozni. A beáramló oxigéntől ugyanis a szén jobban izzik, ezért magasabb lesz a hőmérséklet a grillben. Így készülhetnek például ropogós pizzatészták. A szellőzők részleges zárásának szabályozásával lehet lejjebb venni az égés intenzitását, ezáltal pedig a hőmérsékletet a kamado grill belsejében.

Milyen ételek készülhetnek egy kamado grillben?

Kis túlzással bármilyen:

  • húsok
  • zöldségek
  • pizzák
  • egyéb tészták

Emellett lehet benne bármilyen technikát alkalmazni: főzés, sütés, pirítás, füstölés, párolás stb. Azzal tehát semmiképp nem lehet vádolni egy kamado grillt, hogy nem sokoldalúan kihasználható.

Vannak a kamado grillnek hátrányai?

Mint mindennek, természetesen ennek is megvannak a maga hátrányai, de elenyésző ahhoz képest, hogy mekkora előnyökkel jár. Hátrányként említhető például, hogy egy kamado grill nehéz. Bár ezt sokszor ellensúlyozzák azzal, hogy kerekeket szerelnek rá, így könnyebben mozgatható a súlya ellenére.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a kerámia törékeny. Ez félig-meddig reális aggodalom, habár nyilván tartós anyagokból, strapabíróra készítik el a kamado grilleket. A garancia egy kiváló eszköz ezen a téren: ha széleskörű, sokáig tartó garancia van a grillre, vedd meg bátran!

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy egy kamado grill nem olcsó. Ugyanakkor egyértelműen megéri beruházni rá, ugyanis nagyon jól kihasználható és tartós darab, messze megéri az árát.

Hogyan válassz kamado grillt?

Több szempontot érdemes átgondolni a választás során, hogy olyan kamado grilled legyen, ami minden szempontból megfelel az igényeidnek.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mire és hogyan használod. Ha népes a család, illetve a baráti kör, akikkel rendszeresen tartasz kerti partikat, egy nagyméretű grillre lehet szükséged, aminek nagy a kapacitása, egyszerre sok ételt tudsz benne készíteni. Ha csak a szűk családdal veszed elő néha egy-egy nyári vasárnap délelőtt, akkor elég egy jóval kisebb is.

Amennyiben gyakran mozgatnád, szintén kisebb darabot érdemes választani a súlya miatt. Ha viszont nagyjából fix a helye, akkor ez egyértelműen nem szempont.

Amit még érdemes figyelembe venni, az a garancia mértéke. A jó minőségű grillekre mindig több évnyi, és széleskörű garancia van, így ez nagyon árulkodó lehet a tartósság tekintetében. Inkább legyen drágább darab, de mindenképp olyan, amire komoly mértékű garanciát biztosít a gyártó!

Karbantartás is kell ahhoz, hogy jól működjön

Ahhoz, hogy egy kamado grill sokáig tudjon jól működni, fontos a karbantartás is. Senki ne ijedjen meg, nem kell szerelgetni a grillsütőt otthon, leginkább a tisztításról, illetve a tárolásról van itt szó. Szerencsére nem kell nagy dolgokra, komoly sikálásokra számítani, könnyen elvégezhetjük az alap tisztítást.

Nagyon fontos például, hogy mindig tisztán rakjuk el a grillt. Nagy a kísértés egy fárasztó buli után, hogy csak úgy betoljuk a helyére, de ez nem javasolt, ha sokáig szeretnénk használni.

A grillrács tisztításához a kefe a legjobb választás, és érdemes még forrón elvégezni ezt a műveletet – nyilvánvalóan óvatosan, hogy ne égessük meg a kezünket. A grill aljában összegyűlt hamut rendszeresen üríteni kell, a hamutartót pedig érdemes kiszedni, hogy az alá bekerülő hamut is ki tudjuk takarítani.

Érdemes használat után 5-10 percig üresen is járatni a grillt, miután letöröltük a rácsokat, hogy minden szennyeződés leégjen róla. Ha kihűlt, meleg, szappanos vizet használhatunk a külső és belső tisztításra egyaránt, de vannak kifejezetten erre a célra szánt készítmények is.

Ha vigyázunk rá, kamado grillünk sokáig biztosíthatja a legjobb falatokat a kertipartikon!

Ezek is érdekelhetnek

Friss