Ezeket az italokat felejtsd el kánikulában, csak szomjasabb leszel tőlük!

Nem újdonság, hogy kánikulában még többet kell inni, mint máskor - de nem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk, ha nem csak a pillanatnyi szomjunkat csillapítanánk, hanem a valódi és tartós hidratálás a cél.

Ha nincs elég víz a szervezetünkben, mert nem iszunk eleget – vagy nem a megfelelő italokat fogyasztjuk –, a test működése összezavarodik, a rendszer összeomlik, és jönnek a betegségek. Mit tanácsos inni tehát, ha tombol a kánikula, és fokozódik a folyadékigényünk?


1. víz - a jolly joker

A víz egészséges, támogatja az izomműködést, az emésztést és segíti az anyagcserét, amit a nyári melegben nagyobb mennyiségben érdemes magunkhoz venni - írja a Metropol. Ráadásul, ha üdítők helyett ásvány- vagy csapvizet fogyasztunk, azzal az elhízásnak is elejét vehetjük, sőt, akár még kalóriát is égethetünk.

2. gyümölcslevek

A népszerű dzsúzok, gyümölcslevek és turmixok megtévesztőek lehetnek, mivel gyümölcs- és természetes cukortartalmuk mellett jócskán megtalálható bennük a hozzáadott cukor vagy édesítőszer, ebből kifolyólag kalóriában is gazdagabbak.

3. koffeines italok

A kávé és a különféle koffeines italok, mint például az energiaital vagy a kóla vízhajtó hatásúak, ezért fogyasztásuk mellett különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra, hogy ne száradjon ki a szervezet.

4. teafélék

A zöld-, fekete- vagy egyéb élénkítő és vízhajtó hatású teák amellett, hogy túlzott éberséget és álmatlanságot okozhatnak, dehidratálnak is. A kellemetlen hatások elkerülése érdekében igyuk őket legkésőbb kora délutánig, és ellensúlyozzuk vízzel a szárító hatást.

5. Kalóriadús tejtermékek

Érdemes vigyázni az állati eredetű tejekkel és ivójoghurtokkal is, amik bár némiképpen hozzájárulhatnak a hidratáltsághoz, zsírtartalmuk miatt hizlalóak, és leterhelhetik az emésztést.


6. alkoholos italok

Jól eshet a nyári melegben egy hűs sör, fröccs, vagy egy látványos koktél, ám jobb, ha tudjuk, az alkoholtartalmú italok nem éppen alkalmasak a szomjúság csillapítására. A szeszes innivalók dehidratálnak, álmosítanak, és a kánikulában extrán elnehezítik a szervezetet.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss