Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsleves, pirítós, rengeteg póré és whisky: megkóstoltuk Wales-t!

default user icon
MME
Március elsejére rögtön rávágjuk, hogy a tavasz első napja, egyre kisebb eséllyel fagyunk meg az utcán Dávid napján. De van egy kis nép, amelyet Arany János is Wales-be, jobban mondva versbe foglalt: március elsején ünneplik a walesiek védőszentjüket, Szent Dávidot. És ennek gasztronómiai kötődése is van!

Szent Dávid walesi szerzetes és hittérítő volt, később püspökké választották. Böjt idején hősünk állítólag kizárólag póréhagymát evett – javasoljuk hogy ezt inkább senki ne csinálja utána.

Egy másik történet szerint pedig ő volt az, aki egy csatában azt tanácsolta a walesi katonáknak, hogy tűzzenek egy-egy szál póréhagymát a sisakjukra, hogy jobban meg lehessen őket különböztetni az ugyanolyan öltözéket viselő ellenséges angolszász katonáktól. Természetesen a tanácsot megfogadva a walesi sereg megnyerte a csatát, a póréhagyma pedig Wales nemzeti zöldségévé és jelképévé vált.

Március elsején Walesben könnyen találkozhatunk póréhagymás kitűzővel, az ünnepi asztalra is szinte mindenhol kerül póréhagymaleves és egyéb hagyományos walesi étel. És 15 éve a walesiek már saját viszkit is kortyolhatnak: 2004-ben a nemzeti ünnep napján dobták piacra a Penderyn nevű gabonapárlatot. Ez azóta is az ország egyetlen viszkimárkája, vagy ahogy ők írják: whisky. Az írásmód a skótokéval megegyező, köszönhető a földrajzi közelségnek, de ízre sokkal inkább gyümölcsösebb, sokkal kevésbé füstösebb, mint egy átlag skót társa.

A céget 2000-ben alapították, előtte több mint száz évig nem termeltek viszkit ezen a mesebeli vidéken: több évszázad desztillálás után 1894-ben zárták be az utolsó régi gyárat. Jó viszkit készíteni sok-sok év befektetése, ki kell várni az érés végét. Befektetés ez, mint ahogy egy dióültetvény is 6-8 év alatt fogja csak termőre. A Penderyn single malt viszkit csak malátázott árpából készíthetik, és minimum 3 év és 1 napig kell érlelni tölgyfahordóban.

Viszkikóstolás közben természetesen könnyen elkalandozik az ember, akár meg is éhezik. Most mutatunk pár egyszerű receptet, amellyel ti is megidézhetitek Anthony Hopkinst, vagy esetleg Tom Jonest a konyhában.

Cawl Cennin – walesi zöldséges húsleves

Bármilyen szezonális zöldségből készülhet, amelyet Walesben bárányhússal főznek össze. Télen a répás-póréhagymás változatot könnyebb elkészíteni, de nyáron friss zöldborsó, vagy akár zöldbab is kerülhet bele. Az elkészítés másnapján a legfinomabb, amikor az ízei összeértek! A walesiek sokszor főételként eszik, sajtos pirítóssal, hogy még laktatóbb legyen.

RECEPT ITT >>>  
Sajtkrémes pirítós (welsh rarebit)

Az egyik legismertebb és legegyszerűbb walesi étel. Kiváló akár önmagában, akár levesek mellé. A titka, hogy nem a szilárd sajtot olvasztjuk rá a kenyérre, hanem az olvasztott, fűszerekkel és sörrel vagy borral elkevert sajtot öntjük rá a kész pirítósra! Már 18. századi receptkönyvekben is szerepel – manapság pedig úgy szokták hívni: a bajnokok reggelije!

RECEPT ITT >>> 


És akinek ez még nem lenne elég, az alábbi videóból még két autentikus és isteni finom walesi receptet is elsajátíthat: jöjjön a póréhagyma-krémleves és a zöldségnuggets receptje Caitlin Jones brit nagykövethelyettes és Szatmári Feri, azaz Főzelékes Feri prezentálásában:


Ezek is érdekelhetnek

Friss