Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit esznek a Forma-1-es versenyzők? Ezt a kőkemény diétát követi Daniel Ricciardo - mintaétrenddel!

default user icon
MME
A Forma-1 olyan sportág, amelyben a versenyzők fizikai felkészültsége nem annyira látványos, a pilóták mégis remek kondícióban vannak a versenyidőszakban és azon kívül is. A pályán nyújtott teljesítményüket nemcsak az edzéstervük, hanem az étrendjük is meghatározza. Vajon mit eszik Daniel Ricciardo?

Természetesen a pilóták étrendje nem egyforma, tekintve, hogy a száguldó cirkusz szereplői nem egy ország szülöttei – így mindegyikük táplálkozásában fellelhetőek a helyi szokások. Ami viszont közös: a F1-es pilóták egészséges élelmiszereket fogyasztanak, nem esznek feldolgozott élelmiszereket, cukrot, fehér lisztet és nem igazán fogyasztanak alkoholt sem. Nemcsak a fizikai erőnlétükre kell gondolniuk: a mentális egészségüket is szem előtt kell tartaniuk, amikor az étrendjüket összeállítják. 

Martin Poole, Nico Hülkenberg, a 2023-as szezonban a Haashoz visszatérő Forma-1-es pilóta edzője nemrég elmondta, hogy mire kell ügyelniük a pilóták táplálkozásával kapcsolatban. Meglepő dolgokra...

1. Időfaktor különösen fontos a Forma-1-ben

A nap folyamán, különösen, ha verseny van, nagyon szoros a pilóták időbeosztása, így az étkezésükre nagyon kevés idő jut, ezért fontos, hogy jól megszervezzenek mindent. Ebben persze komoly catering csapat segíti őket. 

2. Hidratálás

Elengedhetetlen, de sokat segít a tervezésben és arra „kényszeríti” a pilótákat, hogy figyeljenek magukra, a testük jelzéseire.

3. Vitaminok és ásványi anyagok

Ahhoz, hogy a pilóták megelőzzék a sérüléseket, energikusak legyenek fontos folyamatosan felölteni a vitaminraktáraikat. Ezenkívül vannak olyan tápanyagok, mint például a bór, amelyek segíthetnek a kognitív funkciók javításában. Ez pedig elengedhetetlen a gyors döntések meghozatalához, a koncentrációhoz, amik döntő fontosságúak lehetek a versenyek során.  

4. Egyensúly

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a mikro- és makrotápanyagok egyensúlya, hiszen csak így biztosított a pilóták magas energiaszintje a pályán és a pályán kívül is.

5. Változatosság

A változatos étrendet fontos, különben lehetetlenség lenne tartatni a diétát a pilótákkal, akik nem mind tűrik jól a monotonitást. Arra biztatják a versenyzőket, hogy sajátítsák el az egészséges táplálkozás alapjait, merjenek önállóak lenni, dönteni mondjuk egy étteremben, vagy otthon, amikor kikapcsolódásként főznek. 

Általánosságban így néz ki egy Forma-1-es pilóta étrendje

  • Reggelire tojásrántottát, halat fogyasztanak a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel érdekében; zabkását és zöldséget az értékes rostok miatt; gyümölcsöt az antioxidáns tartalma miatt és teljes kiőrlésű pékárut, kenyeret, ami rostokban, vitaminokban gazdag és stabil vércukorszintet eredményez.
  • Délben jöhetnek a húsok, elsősorban baromi és hal, zöldségek, olyan szénhidrátok, mint a quinoa vagy a barna rizs.
  • Vacsorára színes, ízletes saláta és grillezett hús, hal a legoptimálisabb választás például zeller- vagy édesburgonyapürével. 
  • Nassolni is lehet, a legtöbben portein shake-et fogyasztanak vagy valamilyen fehérjeszeletet, de népszerű tízórai vagy uzsonna a natúr joghurt is zabpehellyel, dióval, magokkal keverve, a hummusz zöldségekkel.
  • Természetesen a pilótáknak egész nap hidratáltnak kell lenniük, így egy palack víz mindig a kezük ügyében van. Ha forró italra vágynak, a kamillatea ideális a nap bármely szakában, mivel nem tartalmaz koffeint.
  • Azonban nem minden versenyző követi ugyanazokat az elveket: Lewis Hamilton például nem eszik húst, és azt mondja, hogy ennek köszönhetően éberebb, energikusabb és gyorsabban regenerálódik egy-egy verseny után. 

Hogyan táplálkozik Daniel Ricciardo?

A Forma-1 jóképű sztárja elmondta, hogy bár mindig jó étvágya volt és az anyagcseréje is igen gyors, versenyzőként mégis át kellett gondolnia a táplálkozási szokásait. Fontosnak és elengedhetetlennek tartja a kiegyensúlyozott, magas fehérjetartalmú étrendet. „Az egyensúly az első, ami eszembe jut az étkezésemmel kapcsolatban... Kísérleteztem, próbálkoztam, de nekem ez vált be” – mondta. „Nyilvánvalóan az edzés során fontos a fehérje, de úgy gondolom, hogy szükségünk van szénhidrátokra is, hogy egy kis plusz energiát kapjunk, és igen, zsírokra is. Én tehát az egyensúlyt keresem, és nyilvánvalóan az ízt. Az íz fontos. Szeretem élvezni az ételek ízét... Szerencsém van, néha elcsábulhatok valami finomságra.” 


dANIEL ricciardo mintaétrendje:

Reggeli

Sonkás-szalonnás tojásrántotta avokádóval, zöldségekkel
Tápanyagadatok: 20 g fehérje, 7 g szénhidrát, 20 g zsír, 350 kcal

Kardió utáni snack

Friss gyümölcs
Tápanyagadatok: 1 g fehérje, 20 g szénhidrát, 3 g zsír, 127 kcal 

Ebéd 

Édesburgonyapüré citromos-fokhagymás szószos csirkével
Tápanyagadatok: 50 g fehérje, 47 g szénhidrát, 15,4 g zsír, 549 kcal

Edzés utáni snack

Fehérjeturmix 
Tápanyagadatok: 20 g fehérje, 2 g szénhidrát, 0 g zsír, 110 kacal

Vacsora

Roston sült hal rizzsel, fekete babbal és kukoricával
Tápanyagadatok: 36 g fehérje, 44 g szénhidrát, 25,4 g zsír, 559 kcal

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss