Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit ehet egy szívbeteg? - Íme a dietetikus tanácsa

default user icon
MME
A napi táplálkozásunk és egészségünk állapota szoros összefüggésben van egymással és az is tény, hogy bizonyos betegségek megelőzésében – ilyen például a cukorbetegség és a szívbetegségek is – a táplálkozásunk meghatározó szereppel bír. Gondosan összeállított étrenddel tudunk tenni azért, hogy a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját csökkentsük. Fogadja meg, Fülöp Lili, dietetikus tanácsát.

Óvatosan a zsírokkal!

A napi energiabevitelünk maximum 30%-át fedezzék a zsiradékok, melyből a telített zsírsavak arányát 10% környékén érdemes tartanunk. Telített zsíroknak számítanak az állati zsiradékok, például amit a húsokban, tejtermékekben is megtalálhatunk, de meglepő módon néhány növényi eredetű zsiradék is ide sorolható, mint a kókusz- és a pálmaolaj. A napi zsírbevitel nagyja származzon növényi zsírforrásokból, pl. olajos magvakból és hidegen sajtolt növényi olajokból.

A nagyobb százalékban fogyasztandó telítetlen zsírsavak között találhatunk egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek használata főleg a mediterrán országokra jellemző (pl. olívaolaj) és amely vizsgálatok szerint csökkenteni képes a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. A többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-6 típusúak fő forrásai a növényi olajok (pl.: napraforgóolaj), valamint a növényi olajokból készült margarinok, míg az omega-3 típusú zsírsavak elsősorban a tengeri halakban találhatók meg (pl.: makréla, lazac. Az omega-6:omega-3 zsírsav-arány értéke 1:5-10 között optimális.

Csak „rostosan”!

Élelmi rostokból naponta minimum 25-30 grammot fogyasszunk. A vízoldékony rostok, mint az almában is található pektin, a zabkorpa vagy a hüvelyesek fogyasztása csökkenti képes a koleszterinszintet, valamint megfelelő folyadékbevitellel társítva, telítettség érzést okoznak és csökkentik az étvágyat.

Cukrok nélkül

Általános ajánlás, hogy a napi maximális cukorbevitelünk 12 teáskanálnyi mennyiségben merüljön ki, de ne feledjük ez a maximum! Ennél kevesebbet is fogyaszthatunk. Érdemes nem csak az általunk hozzáadott cukorra odafigyelni, nézzük meg a kész termékek cukortartalmát is! Nem is gondolnánk, hogy egy szószban, üdítőben vagy gyümölcsjoghurtban mennyi hozzáadott cukrot találhatunk!

Só helyett zöldfűszerek

Egyértelmű az összefüggés a nátriumbevitel korlátozása és a vérnyomás csökkenése között, így magas vérnyomás esetén a nátriumbevitelt érdemes 1500-2000 mg/nap (4-5 g konyhasó) mennyiség között tartani. A hazai statisztikák alapján ennél akár 4x többet is elfogyasztunk! Ahogy a cukrok esetében, a sónál is érdemes a kész élelmiszerek sótartalmát megnéznünk, meglepő mennyiségeket tapasztalhatunk! A saját magunk, vagy családunk által készített ételek bátran ízesíthetőek friss zöldfűszerekkel, ízgazdag, finom fogásokat varázsolhatunk akár só hozzáadása nélkül is az asztalra!

5 tipp a helyes szívbarát konyha megalkotásához:

1. Fogyasszunk el napi 4-5 adag zöldséget és gyümölcsöt!

2. Próbáljuk ki a magasabb rosttartalmú gabonaféléket: fogyasszunk fehér kenyér helyett rozskenyeret, tészta helyett kölest vagy bulgurt.

3. Főzzünk zsírszegényen – az étel készüljön sütőben, agyagedényben, esetleg pároljuk, kevés olajon pirítsuk a fogásokat, mellőzzük a rántás, a bő olajban sütést.

4. Ne sózzunk és cukrozzunk feleslegesen, élvezzük az alapanyagok természetes ízét!

5. Fogyasszunk minimum 1,5-2 liter vizet a nap során.

Fülöp Lili, dietetikus 

MIT EHET EGY CUKORBETEG? - ÍME A DIETETIKUS VÁLASZA >>>

GLUTÉNMENTES ÉTREND: MIKOR ÉLETMENTŐ ÉS MIKOR DIVAT? >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss