Bár hazánkban 2,5 millió embert beoltottak már, sokan várnak még arra, hog megkapják a koronavírus elleni védőoltást. Bármelyik vakcinával is oltakozunk, nem mindegy, mit fogyasztunk előtte és utána. Bizonyos ételek enyhítik a mellékhatásokat, de vannak olyanok is, amelyek épp a vakcina hatásfokát rontják.
"Függetlenül attól, hogy milyen oltást kapunk, a siker érdekében ajánlott tiszta, teljes ételekből álló étrendet tartani" - nyilatkozta dr. Will Cole-t, a Funkcionális Orvostudományi Intézet vezető szakértője az eatthis.com oldalnak. Bár sokan megússzák mellékhatások nélkül, azért vannak, akiknél olyan enyhe reakció lép fel, mint a fejfájás, a fáradtság, az oltás helyén jelentkező fájdalom, a hidegrázás, néha a láz. Ha bármilyen mellékhatást is tapasztalunk, és szeretnénk enyhíteni szervezetünk gyulladásos immunválaszát, olyan ételeket kell választanunk, melyek kímélik a beleinket.
A Házipatika.hu összegyűjtötte, mit érdemes fogyasztani, és mik azok az ételek, melyek az oltás előtt és után kerülendők.
Amiket érdemes fogyasztani
Csontleves
Nemcsak azért szokták javasolni a húslevest, csontlevest a betegeknek, mert felmelegíti őket, hanem mert valóban vannak jótékony hatásai. A csontleves - készüljön akár marhából, sertésből, csirkéből vagy pulykából - azért különösen hasznos, mert a csontokból kifővő kollagén segít a beleket belülről borító szövetréteg regenerációjában.
Zöld színű zöldségek
A zöld színű zöldségek - mint a spenót, a kel, a brokkoli - nagyon gazdagok antioxidánsokban, amik segítenek a szabad gyökök és a testszerte fellépő gyulladások elleni harcban. A brokkoli például tele van a szulforafánt nevű antioxidánssal, ami segít megvédeni a testünket az oxidatív stressztől és felveszi a kesztyűt a gyulladásokkal szemben is. Érdemes ezekből a zöldségekből főzeléket készíteni, abban a formában ugyanis egyszerűbben emészthetőek és a tápanyagok is könnyebben felszívódhatnak beleinkben.
Hagyma és fokhagyma
A hagymák és a fokhagyma nagyon gazdagok prebiotikumokban, amik a beleinkben található hasznos baktériumokat táplálják. Márpedig, ha a velünk élő jó baktériumok boldogak és jól tápláltak, az egyben azt is jelenti, hogy mi magunk is egészségesebbek vagyunk. Prebiotikus ételnek számít a hagymafélék mellett az étcsokoládé, az éretlen banán, a zab, a hüvelyesek, a spenót és spárga is.
Zöld tea
A zöld tea egy igazi gyulladáscsökkentő elixír, igen erős antioxidánsként működik, megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Ezek a károsodások ugyanis gyulladások kialakulásához vezethetnek, ám egy csésze meleg zöld tea sejtszinten segítheti a test védekezését.
Áfonya
Az áfonya szintén népszerű gyulladáscsökkentő étel. Nem csak kiváló antioxidánsforrás, de a kutatók szerint növelheti a szerotoninszintet is, mely egy olyan hormon, ami a hangulatunk kiegyensúlyozásáért felelős. Érdemes egy maréknyit beledobni cukormentes natúr joghurtba, és rögtön nem csak antioxidánsokban, de probiotikumokban is gazdag ételt kapunk.
Amelyek kerülendők
"Mivel a vakcinák felerősítik az immunválaszt, ezért kerülni kell minden olyan ételt, ami gyulladásos immunválaszt okoz, beleértve azokat is, melyekről tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk rájuk" - tanácsolja dr. Cole. És hogy melyek ezek? A cukor, a finomított liszt, a növényi olajok, a tejtermékek és a mesterséges édesítőszerek.
Kerülni kell az italozást is, hiszen az alkohol hatása, a másnaposság és a dehidratáció például leterheli az immunrendszert, ami ronthatja az immunizáció eredményét. Az alkohol fogyasztása egyébként ugyenezen okból védőoltás után is kerülendő.
Érdekes és egyben meghökkentő következtetésre jutott a mérgező anyagok és az ivóvíz-szennyezés ellen küzdő amerikai nonprofit aktivista szervezet, az Environmental Working Group. Legújabb kutatásuk szerint a feldolgozott élelmiszerekben található vegyszerek módosíthatják immunrendszerünk működését, így például rontják a koronavírus elleni védőoltás hatásfokát is – írja az Index.
Az egyik legveszélyesebb antioxidáns a terc-butil-hidrokinon (tBHQ), melyet olajok és zsírok tartósítására használnak. És bizony az olajok mellett tartalmazhatják a ropik, a csipszek és a reggelizőpelyhek is.
A Michigan Egyetemen végzett 2019-es kutatás kimutatta, hogy a tBHQ fogyasztása visszavetette az influenza elleni oltást követő immunválaszt. Az ember megkapja a vírust, de az immunrendszer egy része nem tanulja meg a vírusfertőzött sejtek felismerését, így kevésbé hatékony – nyilatkozta Robert Freeborn, a kutatást vezető doktorhallgató.
Az egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az immunválaszban fontos szerepet játszó T-sejtek lassabban aktiválódtak, és kifejezetten csökkent számban jelentek meg a kísérleti állatok tüdejében. A kutatás második fázisa azt is megerősítette, hogy a tartósítószer rontotta az immunrendszer emlékezőképességét.