Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mit együnk és mit ne fogyasszunk koronavírus-oltás előtt és után?

default user icon
MME
Bár már 2,5 millió embert beoltottak, még mindig sokan várnak a vakcinára. Nekik segítünk, mit érdemes fogyasztaniuk az oltás előtt és után, és melyek azok az ételek, amiket érdemes elkerülni.

Bár hazánkban 2,5 millió embert beoltottak már, sokan várnak még arra, hog megkapják a koronavírus elleni védőoltást. Bármelyik vakcinával is oltakozunk, nem mindegy, mit fogyasztunk előtte és utána. Bizonyos ételek enyhítik a mellékhatásokat, de vannak olyanok is, amelyek épp a vakcina hatásfokát rontják. 

"Függetlenül attól, hogy milyen oltást kapunk, a siker érdekében ajánlott tiszta, teljes ételekből álló étrendet tartani" - nyilatkozta dr. Will Cole-t, a Funkcionális Orvostudományi Intézet vezető szakértője az eatthis.com oldalnak. Bár sokan megússzák mellékhatások nélkül, azért vannak, akiknél olyan enyhe reakció lép fel, mint a fejfájás, a fáradtság, az oltás helyén jelentkező fájdalom, a hidegrázás, néha a láz. Ha bármilyen mellékhatást is tapasztalunk, és szeretnénk enyhíteni szervezetünk gyulladásos immunválaszát, olyan ételeket kell választanunk, melyek kímélik a beleinket.

A Házipatika.hu összegyűjtötte, mit érdemes fogyasztani, és mik azok az ételek, melyek az oltás előtt és után kerülendők.

Amiket érdemes fogyasztani

Csontleves

Nemcsak azért szokták javasolni a húslevest, csontlevest a betegeknek, mert felmelegíti őket, hanem mert valóban vannak jótékony hatásai. A csontleves - készüljön akár marhából, sertésből, csirkéből vagy pulykából - azért különösen hasznos, mert a csontokból kifővő kollagén segít a beleket belülről borító szövetréteg regenerációjában. 

Zöld színű zöldségek

A zöld színű zöldségek - mint a spenót, a kel, a brokkoli - nagyon gazdagok antioxidánsokban, amik segítenek a szabad gyökök és a testszerte fellépő gyulladások elleni harcban. A brokkoli például tele van a szulforafánt nevű antioxidánssal, ami segít megvédeni a testünket az oxidatív stressztől és felveszi a kesztyűt a gyulladásokkal szemben is. Érdemes ezekből a zöldségekből főzeléket készíteni, abban a formában ugyanis egyszerűbben emészthetőek és a tápanyagok is könnyebben felszívódhatnak beleinkben.

Hagyma és fokhagyma

A hagymák és a fokhagyma nagyon gazdagok prebiotikumokban, amik a beleinkben található hasznos baktériumokat táplálják. Márpedig, ha a velünk élő jó baktériumok boldogak és jól tápláltak, az egyben azt is jelenti, hogy mi magunk is egészségesebbek vagyunk. Prebiotikus ételnek számít a hagymafélék mellett az étcsokoládé, az éretlen banán, a zab, a hüvelyesek, a spenót és spárga is.

Zöld tea

A zöld tea egy igazi gyulladáscsökkentő elixír, igen erős antioxidánsként működik, megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Ezek a károsodások ugyanis gyulladások kialakulásához vezethetnek, ám egy csésze meleg zöld tea sejtszinten segítheti a test védekezését.

Áfonya

Az áfonya szintén népszerű gyulladáscsökkentő étel. Nem csak kiváló antioxidánsforrás, de a kutatók szerint növelheti a szerotoninszintet is, mely egy olyan hormon, ami a hangulatunk kiegyensúlyozásáért felelős. Érdemes egy maréknyit beledobni cukormentes natúr joghurtba, és rögtön nem csak antioxidánsokban, de probiotikumokban is gazdag ételt kapunk.

Amelyek kerülendők

"Mivel a vakcinák felerősítik az immunválaszt, ezért kerülni kell minden olyan ételt, ami gyulladásos immunválaszt okoz, beleértve azokat is, melyekről tudjuk, hogy érzékenyek vagyunk rájuk" - tanácsolja dr. Cole. És hogy melyek ezek? A cukor, a finomított liszt, a növényi olajok, a tejtermékek és a mesterséges édesítőszerek.

Kerülni kell az italozást is, hiszen az alkohol hatása, a másnaposság és a dehidratáció például leterheli az immunrendszert, ami ronthatja az immunizáció eredményét. Az alkohol fogyasztása egyébként ugyenezen okból védőoltás után is kerülendő.

Érdekes és egyben meghökkentő következtetésre jutott a mérgező anyagok és az ivóvíz-szennyezés ellen küzdő amerikai nonprofit aktivista szervezet, az Environmental Working Group. Legújabb kutatásuk szerint a feldolgozott élelmiszerekben található vegyszerek módosíthatják immunrendszerünk működését, így például rontják a koronavírus elleni védőoltás hatásfokát is – írja az Index.

Az egyik legveszélyesebb antioxidáns a terc-butil-hidrokinon (tBHQ), melyet olajok és zsírok tartósítására használnak. És bizony az olajok mellett tartalmazhatják a ropik, a csipszek és a reggelizőpelyhek is.

A Michigan Egyetemen végzett 2019-es kutatás kimutatta, hogy a tBHQ fogyasztása visszavetette az influenza elleni oltást követő immunválaszt. Az ember megkapja a vírust, de az immunrendszer egy része nem tanulja meg a vírusfertőzött sejtek felismerését, így kevésbé hatékony – nyilatkozta Robert Freeborn, a kutatást vezető doktorhallgató.

Az egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az immunválaszban fontos szerepet játszó T-sejtek lassabban aktiválódtak, és kifejezetten csökkent számban jelentek meg a kísérleti állatok tüdejében. A kutatás második fázisa azt is megerősítette, hogy a tartósítószer rontotta az immunrendszer emlékezőképességét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss