Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mire van szüksége a kismamának?

Egészséges táplálkozás – egészséges utód. Terhesség idején kétszeresen fontos a megfelelő összetételű és minőségű ételek fogyasztása. Legjobb friss zöldségekre, gyümölcsökre hagyatkozni.
A tudomány bebizonyította, egyes ásványok, nyomelemek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ilyen a kalcium, a króm, a kobalt, a jód, a vas, a magnézium, a mangán, a réz, a szelén és a cink. Az utolsó hárommal érdemes részletesebben is foglalkozni.

A réz azért fontos, mert a hemoglobin képződése folyamán segít a vas felhasználásában. A terhes nőknek rendszerint kevesebb a hemoglobinja, a magzat több vasat, kobaltot és rezet igényel fejlődése során, így az anyának kevesebb marad. Természetes összetevőként, réz található a borjúmájban, a hüvelyes növényekben, a korpás gabonafélékben és a tengeri halakban.

A szelén napjaink nagy slágere, sok szó esik róla. Tanulmányok, kutatások sora bizonyítja: gyakran nincs elég belőle a terhes nők szervezetében. Sajnos, máig nem egyszerű kezelni a problémát: mit kell enni-inni a megfelelő szelénszint eléréséhez. Mert tény, a mértéktelen adagolás mérgezést válthat ki. A szelénium jelentős szerepet játszik a szív működésében, bizonyos élő organizmusok újrateremtésében (a C-, A- és E-vitaminokkal együtt). Természetes összetevője a hüvelyeseknek, a brokkolinak és a paradicsomnak.

A cink enzimek tucatjaiban fordul elő. Hatása széleskörű, támogatja a
szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben, segíti az ivarmirigyek működését, a fehérjék lebontását, a gondolkodást, fontos szerepet játszik a magzat fejlődésében. Bizonyított: a terhes nők túlnyomó többségének vérében alacsony a szintje. Sok cinket tartalmaz a gabonacsíra, a tökmag és a mustármag. Legalább napi 10 milligramm bevitele javallt a kilenc hónap során.


Dr. Petr Fort
dietetikus

Ezek is érdekelhetnek