hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 dolog, amire mindenképp figyelj oda a húsvéti sonka vásárlásakor

default user icon
MME
Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy nem sikerült finom sonkához jutni. Pedig csak egy kis körültekintésre van szükségünk, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

1. Vákuumba zárva

Noha a nyers sonkát jellemzően alapos hőkezelésnek vetjük alá a fogyasztás előtt, érdemes csomagoltat választani, mivel ez védelmet biztosít a terméknek a külső szennyeződések ellen. Amennyiben a csomagolása sérült, levegőt kapott, már nem takarja olyan feszesen a terméket, hívjuk fel a forgalmazó figyelmét, aki leselejtezi.

2. Nem minden igazi

Bár a gyorspácolt termékek olcsóbbak, sok összetevőt, adalékanyagot tartalmaznak, ezért hamarabb elvesztik szavatosságukat. Víztartalmuk is magasabb, így a megfőzés után csalódottan tapasztalhatjuk a sonka méretcsökkenését. Ezzel szemben a hagyományos sonka pácolásához sót és nitriteket használnak, így finomabb lesz a végeredmény, ráadásul a szavatossági ideje is hosszabb.

3. Minőség rovására

Nézzük meg a címkén, hogy a „füstölt” vagy a „füstölt ízű” kifejezés szerepel-e. Ha a hagyományos pácolt, füstölt sonka ízélményt keressük, nem javasolt a „gyorspácolt” és „füstölt ízű” jelzővel ellátott termékek választása. Ezeknél ugyanis a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. 

4. Híg a leve

Vásárlásnál a lejárati idő mellett érdemes ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék nyomás nélkül ne engedjen levet. Ez legtöbbször azt jelzi, hogy nem megfelelően pácolták, de utalhat rossz minőségű húsra vagy éppen valamilyen romlási folyamatra.

5. Omlós és szaftos

Ha a hagyományoknak szeretnénk élni, nyers, keményfán füstölt sonkát válasszunk húsvétra. De ha nem szeretnénk a főzéssel bajlódni, nézzük meg a címkét. A legtöbb füstölt áru konyhatechnológiai eljárás nélkül is fogyasztható, de van, ami hőkezelés után, főzve kerül forgalomba. Általában ezeknek rövidebb az eltarthatósági idejük, ugyanakkor az azonnali fogyaszthatóság kényelmét biztosítják.

6. Zsákbamacskát árul

Ha attól tartunk, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takar, akkor keressünk olyan kötözött sonkát, amelyet félbevágtak, és úgy zsugorfóliáztak. Így nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem a minőségét is láthatjuk: akkor jó, ha színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatóak véraláfutások.

7. Van bőr rajta

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá. Csak olyat vegyünk meg, amelynek a felszíne egységes, szépen tisztított és szőrtelenített.

Még több húsvéti tippet találsz a Fanny Magazin eheti számában - keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg online!

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss