Egy edényben, vagy egy dagasztókarral felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll, majd egy kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissentartó fóliával lefedjük, és másfél óra alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a féladagokból 30 cm hosszú, vékony rudakat nyújtunk. Az egyik tésztarudat keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) rúd végeit keresztben a felül lévő rúdra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz.
A tésztavégeket aláhajtjuk, majd a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen. A tepsit frissentartó fóliával lefedjük és a kalácsokat körülbelül további 45 percig pihentetjük.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás és a tej keverékével megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.