Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindentudó csodaszer: a tea

Sok fajtája létezik, közös vonásuk azonban az, hogy jótékony hatással vannak az egészségünkre. A legtöbbjük ugyanabból a növényből készül, a köztük lévő különbséget a szedést követő feldolgozási eljárás okozza. A hajtásokat először hervasztják, majd sodorják, ezután különböző módon és ideig fermentálják, azaz erjesztik a leveleket, végül kiszárítják a teát.

Fekete tea
Kétségkívül ez a legelterjedtebb és a legnépszerűbb típus. A benne lévő teanin nevű aminosav úgy segít éber állapotba kerülni, hogy közben a szervezet nyugalmi állapotban marad. A tea teljes fermentálással készül. A hosszas erjesztés miatt a belőle készült italnak magas a koffein- és a csersavtartalma, ezért leginkább reggel, frissítő célzattal érdemes elkortyolgatni belőle 1 csészényit.

Zöld tea
A teacserje zsenge leveleiből, fermentálás nélkül készül. A levelek forrázata enyhén élénkítő hatású, hiszen a benne lévő koffein csak fokozatosan szívódik fel a szervezetben. Kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, kiváló méregtelenítő, és gátolja a testben lejátszódó káros oxidatív folyamatokat. Fogyókúrákhoz is ajánlani szokták, mert segíti a zsír lebontását.

Fehér tea
A legzsengébb, még fehéres színű hajtásokból készül, innen az elnevezése. A színe, íze és aromája gyenge, a hatása viszont annál erősebb. Kitűnő antioxidáns, erősíti az immunrendszert, javítja a koncentrációt, ráadásul vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz. A fehér tea igazi szépítőszer, bőrregeneráló hatása miatt a kozmetikában alapanyagként is felhasználják.

Vörös tea
Valójában a gyümölcsteák közé tartozik, mivel nem a teacserje, hanem egy Dél-Afrikában honos növény leveleit használják fel az elkészítéséhez. Koffeinmentes, ásványi anyagokban gazdag, és kevés cserzőanyagot tartalmaz. Az antioxidáns hatású ital igazán sokoldalú: reggel élénkítő, napközben nedvességpótló, este pedig lazító-nyugtató tulajdonsággal bír.

Ezek is érdekelhetnek

Friss