Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindent a szódáról

default user icon
SB
A gyerekek szúrós vízként, a felnőttek szódaként, az idősek szikvízként, az Üvegtigris rajongói bubis vízként ismerik. Vigyázat, ha Amerikában kérünk egy szódát, egy nagy pohár kólát vagy más szénsavas üdítőt kapunk!
Szóda és szikvíz

A szikvíz szifonfejes palackban forgalomba hozott szén-dioxiddal dúsított ivóvíz. Tízezrek élnek hazánkban a szikvízgyártásból, több mint 1000 palackozóüzem működik. Kimondhatjuk: mi, magyarok, szeretjük a bubis vizet. A világon szinte sehol nem fogyasztanak ilyen mértékben szódavizet, mint nálunk, de a szénsavas ásványvizek piaca is bővebb, mint máshol.

Hogyan készül?

Az otthoni szódakészítés igazán nem nagy ördöngösség, kell hozzá egy jófajta szódaszifon, melyet már néhány ezer forintért megvehetünk, és néhány patron, melyek ára darabonként 20 forint körül van. A patront betekerjük az ivóvízzel feltöltött szifonba, és már fogyaszthatjuk is a kész szódát. A szikvízkészítő üzemekben az ivóvizet előkezelik, majd szén-dioxiddal dúsítják, ezt hívják szaturálásnak. A jó szikvíz 7-8 g/liter szén-dioxidot tartalmaz. A szikvizes palackok általában műanyagból készülnek, és több százszor újratölthetők. Újratöltés előtt ellenőrzik, és természetesen tisztítják őket.

Szódatörténelem

Szeretjük hinni, hogy a szóda igazi hungarikum és Jedlik Ányos fedezte fel, de az igazság az, hogy Joseph Priestley angol prédikátor volt az első, aki a szén-dioxidot vízzel elegyítette 1767-ben. Őt követte Jacob Schweppe, aki 1783-ban a szénsavas ásványvíz nagyipari előállítását fejlesztette ki Genfben, majd jött Charles Plinth és 1813-ban a szifonfej szabadalma. Jedlik Ányosunk 1826-ban az ital olcsó nagyüzemi elállítására alkalmas gépet szabadalmaztatott. Az ő nevéhez kötjük a fröccs megszületésének anekdotáját is, melyről többet fröccsös cikkünkben tudhatok meg. Aki teheti, látogassa meg Szegeden a szikvíz múzeumot. 120 különböző szikvizes palackot lehet itt látni, és részletesen megismerkedhetünk a szikvízgyártás történetével.

Szóda és környezetvédelem

Sokan szidják a csapvizet, pedig hazánkban a csapvíz kiváló minőségű, és folyamatosan vizsgálják több mint százezer paraméterét. Gondoljunk bele, hogy minden palack szénsavas ásványvízért kifizetünk 100-200 forintot, és még ha szelektíven gyűjtjük is, rengeteg szemetet termelünk. Ha a szikvizest választjuk, 1 liter szénsavas víz 40 Ft-ba kerül, és a palack több százszor újratölthető, így a szeméttermelésünk több százszor kevesebb lesz. Az otthon készített szóda kb. 20 Ft literenként, és gyakorlatilag nem termelünk vele hulladékot, hiszen a patronokat visszaváltják. Itt kell megjegyezni, hogy a patron visszaváltás rendszere máshol ismeretlen, jó lenne megőrizni ezt a szép hagyományt, ami ráadásul a környezetet is óvja.

Miért kell otthon a szóda?

Szénsavas vizet teszünk a palacsintába, vele isszuk a jóféle bodzaszörpöt,  a limonádét, a korábban említett fröccsről nem is beszélve.

Sokan a whiskey-t szódával isszák, és elterjedtek a szódás koktélok is.

Néhány koktél szódával, a teljesség igénye nélkül:

Americano (vermouth és campari szódával)

Gin Daisy (gin, szóda, grenadine, citromlé)

Mojito (fehér rum, angostura, cukorszirup, szóda, lime és menta)

Negroni (gin, campari, vermut, szóda)

Tom Collins (gin, angostura, citrom, szóda)

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss