Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mindenbe szalonnát! Így ettek anno az Alföldön

default user icon
MME
A magyar nemzeti ételkülönlegességekről nem elég csak önmagukban beszélni, hiszen hazánk ételei tájegységenként is széles választékot kínálnak.

Az Alföldön élő lakosság ősei, a jászok és kunok leginkább pásztorkodásból, mezőgazdasági munkából és halászatból éltek. Legtöbbször az étkezésük is a szabadban zajlott, ekkor és így terjedt el, szerzett hagyományt a bográcsban főzés. Ugyanis, ha a pásztorok, halászok meleg ételre vágytak kénytelenek voltak azt maguknak a szabadban elkészíteni, ekkor kezdték bográcsban főzni az ételeket. Az alföldi ember egyik kedvenc eledele a szalonna, ezt reggelire, ebédre és vacsorára is szívesen fogyasztották.

Szalonna, kolbász, krumpli!

A Kiskunságra települt kunok közkedvelt étele a burgonya, melyet szinte minden formában fogyasztanak, főtt burgonya, krumplikása kolbásszal vagy krumplis palacsinta szinte mindig került az asztalra.

Főzni a Tisza vizével

Szeged környékén a legfontosabb főzési alapanyag a hal, melyet rengeteg változatban készítenek. Talán a leghíresebb a szegedi halpaprikás, melyet, ha tökéletesen akarnak készíteni, akkor a Tisza partján bográcsban és a Tisza vizével főzik.      

Szalonnával készült receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek