Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Miért hizlal? Jobb-e a barna? Minden titok a cukorról!

Tudtad, hogy évente átlagosan 36 kg cukrot eszünk meg? És ez a mennyiség pedig egyre nő! Bár a szervezetnek egy bizonyos mennyiségű cukorra szüksége van, a túl magas cukorbevitel viszont nemcsak a testsúlyunkra, de az egészségünkre is kedvezőtlenül hat.

Ismerd meg a legfontosabb tudnivalókat, és próbáld meg elkerülni a „cukorcsapdákat”! Somogyi-Kovács Anita dietetikussal megmutajuk hogyan!

Miért szeretjük annyira az édeset? 

A válasz egyszerű: csecsemőkorunkban ez az első íz, amit megismerünk, hiszen az anyatej édes. Ez az „őstapasztalat” sokaknál élethosszig tartó vonzódást eredményez. 

 

Az édes tényleg egészségtelen? 

Túlzott mennyiségben igen. Egyszerűen megfogalmazva, amint a bélből szőlőcukor kerül a vérbe (felszívódáskor az "asztali cukor" szőlő- és gyümölcscukorrá bontódik), a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel. Ez a hormon "lebontja", pontosabban a sejtekbe viszi a szőlőcukrot. Ám ha a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy a sejtek már nem megfelelően érzékenyek erre a hormonra (pl. diabétesz esetén), az bizony veszélyes lehet. A vérben felhalmozódó cukor károsíthatja az ereket és a különböző szerveket.

A cukor tényleg hizlal? 

Sajnos igen. Ha egyszerre túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, az izmok és más sejtek nem tudják ezt elégetni, ezért az a zsírsejtekbe kerülhet raktározásra. A cukor és a zsír kombinációja (pl. csokoládé, sütemények) különösen veszélyes! Az inzulin ugyan elkezdi "lebontani" a cukrot, egyúttal azonban akadályozza a zsír elégetését a sejtekben.

Számold ki, szükséges-e fogyóznod! >>>

Mekkora lehet a maximális napi adag?

Nem lehet több, mint a bevitt energia 5%-a. 2500 kcal esetében ez napi 31 g cukrot jelent. Soknak tűnik, ugye? Pedig ez a mennyiség gyorsan elérhető, hiszen a cukor nem mindig ismerhető fel: 200 g szőlőben például 40 g-nyi található belőle.

A barna cukor jobb? 

Nem, ráadásul még csak nem is egészségesebb! A barna cukor a fehér változat előfokozata, színét a cukorrépaléből visszamaradt üledéknek köszönheti. 

Milyen alternatívák vannak? 

Az egyik lehetőség a mézből vagy növényekből készült növényi szirupok használata, de ezekben is jelentős kalória van, mint a cukorban. A legjobbak az aszpartamot vagy ciklamátot tartalmazó édesítőszerek, amelyek úgy hatnak, hogy közben nem szívódnak fel a szervezetben, így nem veszélyeztetik az alakunkat. Korábban úgy tartották, hogy fokozzák az étvágyat, de ezt már megcáfolták. A cukoralkoholok – xilit, eritrit, szorbit – nagy hátránya, hogy az arra érzékenyeknél egyéni mennyiségben hashajtó hatásúak, ez gyermekeknél pedig különösen veszélyes lehet! 

Vigyázz a rejtett cukorral! 

A cukrot többnyire más néven tüntetik fel az összetevők között! Íme, a legfontosabb elnevezések magyarázata!

Szacharóz = étkezési cukor 
Fruktóz = gyümölcscukor
Glükóz = szőlőcukor 
Maltóz = malátacukor 
Maltodextrin = keményítőből kivont cukor 
Laktóz = tejcukor 
Invertcukor = savval főzött cukor

Befőttek, konzervek

Egy doboz 225 g-osananász konzervcukortartalma kb. 30 db kockacukornak felel meg. Ehelyett inkább egyél friss ananászt vagy cukormentes gyümölcsbefőttet.

Ketchup: csak paradicsom van a vörös szószban? Sajnos nem! Egy 300 ml-es üvegben 68 g cukor van. Helyette inkább vásárolj bioketchupot. Maximum 8%-a cukor, és több benne a vitamin is. Jó alternatíva lehet a sűrített paradicsom is.

Számolj le a kifogásokkal, kezdődjön a diéta! >>>

Jeges tea: literenként 26 kockacukrot tartalmaz, így a legédesebb boltban kapható üdítőitalok közé tartozik. Helyette inkább főzz saját magad teát, lime-mal és naranccsal ízesítve, majd tedd a hűtőbe. Nagyon finom!

GumicukorZsírt ugyan nem tartalmaznak, viszont 1 zacskónyiban 51 db kockacukor van. Helyette célszerűbb a gyógyszertárban kapható, édesítővel vagy gyümölcscukorral édesített cukorka.

Cornflakes: 50 g-nyiban 15 g, míg a csokis változatban 36 g cukor van! Helyett inkább készítsd el a saját müzlidet: keverj össze némi zabpelyhet egy kevés friss idénygyümölcsökkel és joghurttal vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsjoghurttal, amihez akár kevés túrót is tehetsz. Friss és finom!

Óvatosan a salátákkal, nem mindegyik diétás! >>>

Gyümölcsjoghurt: finomnak finom, de még ebben is megtalálható a fehér édesség: 150 g-nyiba akár 8 db kockacukor is kerülhet. Inkább válaszd a cukormentes változatot, vagy keverd össze némi natúrjoghurtot és aprított gyümölcsöt.

Lekvár: üvegenként (300 g) kb. 66 db kockacukrot tartalmaz, tehát igazi cukorbomba! Helyett próbáld ki a diétás lekvárt, de azzal is megtakaríthatsz egy kis cukrot, ha te magad teszed el télre a gyümölcsöket.

Müzliszelet: nem sokkal jobbak, mint a csokoládészeletek, hiszen darabonként ezekben is 6-10 g cukor van. Helyette ajánlatos szárított gyümölcsöket vagy cukormentes szeleteket választani.

Kakaó: egy csészényi instant kakaóporból készült változatban 8 db kockacukor van. És sokan még ezt is tovább édesítik! Inkább keverj össze némi igazi, minőségi kakaót és egy kevés cukrot. 

 Ismered a jojo-efektust? Így szabadulhatsz meg tőle >>>

Vörös káposzta: egy befőttesüvegnyi vörös káposztában akár 75 g cukor is lehet, több, mint egy tábla csokoládéban (kb. 55 g). Készíts frissen köretet vagy savanyúságot a vörös káposztából!

Mogyorókrém: a sok zsír mellett 100 g-ban még 18 db kockacukor is van! Ha valami édeset szeretnél reggelire, a mogyorókrémes kalács helyett egyél 1 szelet mézzel megkent, teljes kiőrlésű kétszersültet. Sokkal egészségesebb!

Gyümölcskocsonya és -zselé: nem éppen könnyű desszertről van szó, mert 100 g zselében 21 g cukor van! Helyette válaszd a pudingot, amiél a legjobb, ha saját magad főzöd, kevesebb cukorral.

Mustár: 1 üveg mustárban 15 g cukor van! A bajor fehérmustárban található a legtöbb belőle. Válaszd inkább a cukormentes változatot, érdemes végigolvasni az apró betűs részt a vásárlói tájékoztatón.

Még több diétás infót találsz itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss