Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Minden befőttes üvegre illik egy fedő! (játék)

Az ügyességi játék lényege az, hogy különböző méretű és formájú befőttesüvegekre kell rácsavarni a megfelelő tetőket. Kicsik és nagyok egyaránt versenyezhetnek, akár csoportokban is.

Egy kartondobozban 4-6 különböző méretű és formájú befőttes üveget helyezünk el. (Célszerű kezdetben kisebb üvegeket használni, amely gyermekkézbe való.) A befőttes üvegekhez tartozó tetőket egy kis kosárban helyezzük el, tarka összevisszaságban. A feladat a következő: minden egyes üveg tetejét meg kell keresni, és ha megvan, rá kell csavarni az üvegre. A kész üvegeket az asztalra kell helyezni, szép sorban. A gyermek – ügyességétől és a keresgéléssel eltöltött idő függvényében – előbb vagy utóbb büszkén fogja mutatni szüleinek az eredményt.

Változat nagyobb gyerekeknek: Egy 5-6 éves gyereknek a tárgyak párosítása alapjában már nem jelent nehézséget. Ezért egy olyan játék, amely csak ezt a képességet fejleszti, ezt a korosztályt hosszabb távon nem köti le többé. A játékot azonban versennyé alakíthatjuk, így a hatévesek is megtalálhatják benne azt az izgalmat, amiért érdemes játszaniuk, és ugyanolyan serényen keresgélik a tetőket, mint kisebb társaik. Így aztán időkorlátozással is kibővíthetjük a feladatot: „Ki csavarja fel 5 percen belül a legtöbb fedőt?”
Ebben az esetben természetesen növelnünk kell a befőttes üvegek és a fedők számát.

Ezek is érdekelhetnek