Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a bográcsozás - 4+1 tuti tipp!

A kezdő bográcsozók kedvéért csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és az alapszabályokat, amelyeket a gyakorlattal rendelkezőknek sem árt észben tartaniuk.

A családiház- és nyaralótulajdonosok kertjéből általában nem hiányzik a tűzrakóhely, és kempingekben is lehet bográcsozni. Ki nem szereti, amikor a bogrács alatt pattog a tűz és a levegőben érezni a készülő étel illatát?

A kezdő bográcsozók kedvéért csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és az alapszabályokat, amelyeket a gyakorlattal rendelkezőknek sem árt észben tartaniuk. 

Receptek bográcsozáshoz >>>

Bogrács

A felfelé szélesedő ún. alföldi bográcsban mindent megfőzhetsz, amit fazékban szoktál. Többek között slambuchoz, birkapörkölthöz is ez a legjobb. A felfelé szűkülő ún. bajai bogrács ideális halászléhez, mert ebben a lé kisebb felületen tud párologni, így nagyon magas hőfokon, hosszabb ideig főhet benne a hal anélkül, hogy szétesne.

Az öntöttvas bográcsnak nagyon jó a hőátadó képessége és nem kényes, de vásárlás után ki kell égetni, majd minden használat után azonnal megtisztítani és zsiradékkal vékonyan bekenni, hogy ne rozsdásodjon. A rézbogrács szintén jó hővezető, savas (pl. ecetes) ételekhez azonban nem alkalmas. A rozsdamentes acél és a zománcozott vasbogrács mindenhez megfelel, ráadásul könnyen tisztán tartható. A kínálatból az utóbbinak a legkedvezőbb az ára, viszont sérülékeny a bevonata.

Az állványt mindig stabilan kell rögzíteni, akár faágakból van, akár fémből készült háromlábú szerkezet, mert a tűz fölé akasztott teli edénynek jelentős a súlya. 

Tűz

Tűzrakásra szélcsendes helyet válassz, és ne felejtsd el, hogy tűzgyújtási tilalom idején a saját kertedben sem szabad főzőcskézni vagy sütögetni!

A láng ne érjen hozzá a bogrács aljához és ne is legyen szélesebb, máskülönben minden odaég. A legjobb az egyenletesen izzó, forró parázs, amelyen csak kevés faág tüze pislákol. A magasra akasztott edényben lassabban fő az étel, míg a tűzhöz túl közel gyakori keverés mellett is odakozmálhat.

Idő

A bográcsozás ráérős műfaj – szabad tűzön a főzés tovább tart, mint a konyhában és ahhoz is idő kell, hogy a gázról, a villanyról vagy az indukciós főzőlapról átszokj az ősi technikára. Az idő faktor a siker szempontjából is lényeges: mivel csak egy edényed és egy lángod van, nem könnyű úgy időzíteni, hogy az étel minden hozzávalója egyszerre készüljön el.

Ételek

Újonc bográcsozóként egyszerű ételekkel gyakorolj, ne kísérletezz különböző főzési időket igénylő alapanyagokkal. Kezdd pörkölttel, gulyással, lecsóval, slambuccal, paprikás krumplival, ezeknél könnyen kitapasztalhatod, mennyi idő alatt és milyen tűz mellett fő meg a legjobban a hús, a paprika, paradicsom, hagyma. A hagyományos magyar ételek után ihletet meríthetsz más nemzetek paraszti konyhájából, megpróbálkozhatsz például az ír marharaguval (Irish stew) vagy mexikói babos ételekkel.

Általános főzési tanácsok

Bográcsba nem való olaj, használj zsírt és szalonnát. A hagymát a felforrósított zsiradékba tedd, és adj hozzá egy kevés sót – így nem ragad le. Miután elfőtte a levét, rádobhatod a felkockázott, szárazra törölgetett húst, amely gyakori kevergetés közben hamarabb kérgesre pirul. Gyorsabban fog puhulni, ha először némi alkoholban – a recepttől függően sörben vagy borban – rotyogtatod, majd ennek elforrása után öntöd fel vízzel. Pirospaprikát csak az utolsó negyedórában adj az ételhez, máskülönben az órákig tartó főzés során óhatatlanul odakap a bogrács széléhez és megkeseredik. A kevésbé érzékeny fűszerek felét már a felöntés előtt a húsra szórhatod. A maradékkal a főzés vége előtt kb. fél órával ízesítsd az ételt, hogy intenzívebben érződjön az aromájuk.

Bográcsban főtt finomságok >>> 

12 SZUPER RECEPT BOGRÁCSOZÁSHOZ >>> 

Nyári receptek a Mindmegettén >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss