Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a cukormáz: 8 isteni recept + 5 profi tipp

Egyedien dekorálhatsz vele tortát, aprósütit, muffint vagy mézeskalácsot, ráadásul a cukormáz elfedi az esetleges sütési hibákat. Színezheted, ízesítheted tetszés szerint vagy akár kihagyhatod belőle a cukrot, az viszont nem mindegy, hogy milyen az állaga. Ismerd meg a változatokat és a profi trükköket!

Cukormázat készíteni nagyon egyszerű feladat. Persze nem árt hozzá néhány alapszabály, de onnantól kezdve az ízlésetek és a kreativitások szerint díszíthetitek vele a különféle süteményeket, aprósütiket. Mutatjuk a bevált trükköket, és természetesen receptet is közzéteszünk.

A cukormáz alapreceptje

A 25 dkg porcukorból és 4 ek vízből kevert klasszikus cukormáz megszilárdulva tetszetős, szétterülő bevonatot képez, amely egyúttal a sütemény kiszáradását is késlelteti. Kontúrozáshoz csak 3 ek vizet adj hozzá, hogy sűrűbb legyen. Mézeskalácsra és mézeskalács-házikó elemeinek összeragasztásához víz helyett tojásfehérjével dolgozd össze a porcukrot.

Meleg vagy hideg tésztára kend?

Attól függ, milyen hatást kívánsz elérni. Meleg felületen a cukormáz könnyebben szétterül, továbbá kissé beivódik a felső rétegbe, és édesebbé, szaftosabbá teszi a süteményt. Mélyebbre tud hatolni, ha kissé hígabbra készíted, a sütőből kivett tésztát pedig több helyen megszurkálod fogvájóval. A teljesen kihűlt muffinokra vagy más süteményekre felvitt normál sűrűségű cukormáz egyenletes, roppanós bevonatot képez.

Variációk cukormázra

Vedd figyelembe a süti jellegét, továbbá hogy milyen alakalomra készíted vagy kit fogsz vele megkínálni. Pl. ünnepi alkalmakra kiváló a tetszőlegesen színezhető és mintázható klasszikus cukormáz, de idős személynek inkább a mézeskalács díszítéséhez szokásos – puhább – mázzal kedveskedj.

  • Klasszikus cukormáz

Helyettesítsd az előírt vízmennyiséget ugyanannyi tejjel: ragyogóan fehérré, valamint puhábbá teszi a mázt.

  • Színes cukormáz

Alkoss egyedit! A normál fehér cukormázt por alakú és folyékony ételfestékkel, tubusos pasztával vagy szörppel tudod színezni. Kis mennyiségen kísérletezd ki a kívánt erősségű árnyalatot, és ne feledd, hogy a folyékony színezőanyag hígabbá teszi a mázt!

  • Cukormentesen is készíthető

Természetes cukorhelyettesítőt (xilitet, eritritet, steviát) keverj össze a normál cukormázhoz szükséges mennyiségű vízzel. (Nem lesz olyan selymes, mint a valódi cukros máz.) Próbáld ki egy kis felületen, hogy szépen elterül-e. Ellenkező esetben adj hozzá még egy kis vizet.

  • Citromosan még jobb

25 dkg átszitált porcukorhoz 1 ek citromlét és 2 ek vizet számíts, hogy ne legyen túl savanyú.

  • Cukormáz mézeskalácsra

Robotgéppel vagy kézi habverővel alaposan dolgozz össze 25 dkg porcukrot 1 db tojásfehérjével. A folyós cukormasszát írókázáshoz vagy mézeskalács-házikók  építéséhez használhatod.

  • Mandulával keverve

1 db tojásfehérjét dolgozz össze 15 dkg porcukorral, majd keverj bele 5 dkg őrölt mandulát. Mandulás, mogyorós, diós süteményekre egyaránt kiváló szétterülő bevonat.

  • Alkoholos változat

Szép sárga színt és alkoholos ízt eredményez, ha 25 dkg porcukorhoz 5 cl tojáslikőrt adsz. A részeges-fűszeres változathoz 3 tk rumot vagy forralt bort és 2 ek vizet keverj össze 25 dkg porcukorral, 1 csipet őrölt fahéjjal és 1 csipet őrölt szegfűszeggel vagy koriandermaggal. Kend diós süteményekre, adventi apróságokra vagy mézeskalácsra. Mindkettőt felnőtteknek készítsd!

Mentőötletek vészhelyzetre

Általános érvényű jó tanács: először csak az elrontott máz felét próbáld megmenteni, hogy balsiker esetén ne menjen pocsékba a teljes mennyiség. Lassan adagold hozzá a plusz hozzávalókat és jegyezd meg, miből mennyit kellett használnod a kívánt állag vagy íz eléréséig.

  • Ha túl híg a cukormáz...

Csak egy segíthet: még több porcukor. Ha kevés van belőle, öntsd az egészet egy tiszta tálba, és apránként keverj hozzá annyi híg mázt, amennyitől a massza kellően folyós lesz.

  • Ha túl sűrű máz...

Adj a mázhoz még több folyadékot. Alaposan keverd át minden teáskanálnyi mennyiség hozzáadása után, máskülönben egykettőre túlhígítod.

  • Ha túl savanyú a máz...

Nem biztos, hogy szükség van korrekcióra, hiszen egy citromos máz savassága üdítően friss ízzel gazdagít bizonyos süteményeket. A túlságosan savanyú máz feléhez adagolj porcukrot és vizet. Ha túlságosan édesnek érzed, keverj bele egy keveset a maradék savanyú masszából.

  • Ha nem fedi be a sütit...

Száradás után vigyél fel a mázból még egy réteget a bevonandó felületre.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss