Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen gyakran kell cserélni a fogkefénket!

default user icon
MME
A fogkeféink nem tartanak örökké, de mégis, milyen gyakran kell cserélnünk őket? Talán nem is gondolunk benne, hogy egészségünk szempontjából mennyire fontos kérdés ez, pedig a fogkefe az első számú védőeszközünk az ínybetegségek, a fogszuvasodás és a rossz leheletet okozó baktériumok ellen.

A fogkefénket minimum naponta kétszer használjuk. A fogorvosok szerint, ha naponta kétszer 2 percig fogat mosunk, akkor máris tettünk valamit a fogaink egészsége érdekében. Ha minden étkezés és cukros étel fogyasztása után is fogat mosunk, akkor még inkább megelőzhetjük a fogszuvasodást. Persze ehhez az is kell, hogy jó fogkefét használjunk. A folyamatos használattól a sörték ugyanis elveszítik merevségüket, elhasználódnak. A szakemberek szerint a hagyományos fogkeféket 3-4 havonta cserélni kell.

Milyen gyakran kell cserélni az elektromos fogkefefejet?

Az elektromos fogkefefejek gyorsan forogva vagy rezegve tisztítják a fogak felületét. Ezeknek a sörtéi is elhasználódhatnak a rendszeres használat után. Sőt, mivel ezeknek a fogkeféknek rövidebbek a sörtéi, mint a hagyományos keféknek, így gyorsabban is kophatnak. 12 hetente vagy még korábban ajánlatos cserélni ezeket a fejeket. 

Egyéb okok a fogkefe cserére

A családtagoknak sokszor egy nagy tartóban van az összes fogkeféje. Ha ti így tároljátok, akkor érdemes lecserélni mindenkiét, ha te vagy valamelyikőtök beteg, majd a beteg családtagét külön pohárba tenni. A vírusok és a baktériumok ugyanis könnyen megtelepedhetnek a vizes fogkefén, így végigfertőződhet az egész család.

A gyerekek esetében érdemes még gyakrabban kicserélni a fogkefét, mert 2-3 havonta. A kisgyerekek olykor rágják is a sörtéket és a fogkefe nyelét, így hamarabb elhasználódik a fogkeféjük.

Akkor is szabadulj meg a fogkefédtől, ha bárki más tévedésből használta.

Hogyan vigyázzunk a fogkefénkre? 

Fogmosás után öblítsük le a csap alatt bő vízzel a fogkefét. Ügyeljünk arra, hogy ne osszuk meg mással, még közvetlen családtaggal sem. Ha a fogkefét egy pohárban, vagy egy edényben tároljuk más fogkefékkel együtt, akkor próbáljuk meg úgy elrendezni benne, hogy a fejek érintsék egymást. 

Ezek is érdekelhetnek