hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rozét, fehéret vagy vöröset? Igy válassz bort a hétvégi grillezésre!

default user icon
MME
A grillezés népszerű időtöltés, amely májustól szeptember végéig számtalan embernek nyújt könnyed hétvégi programot. Szerencsére ma már igazi kultúrája is kialakult ennek a népsportnak, és a kereskedelemben az eszközöktől, alapanyagoktól kezdve a fűszerekig, olajokig minden hozzávaló kapható. A programhoz választandó italok terén azonban mintha még lenne lemaradásunk – véli Schieber Anita, aki szerint néhány egyszerű szabály betartásával új gasztronómiai szintre emelhetjük a megszokott hétvégi grillezést.

„Attól függően, hogy mit grillezünk, egyaránt szóba jöhetnek a fehér- a rozé- és a vörösborok is. A sütés során pörkanyagot és ezzel sajátos ízt kapó ételeket remekül egészíti ki a bor, ennek ellenére a legtöbben még ma is inkább sört választanak ehhez a programhoz. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a pezsgő szintén jó választás lehet, hiszen a buborék, a savak frissítő érzése jól egészíti ki a grillezés fűszerességét. Az egyre jobban terjedő zöldséggrillezéshez jól passzolnak a fehérborok, itt lehet olaszrizlinget, rajnai rizlinget választani, de a legjobb talán, ha egy chardonnay-t bontunk. Utóbbi jól illik a fehér húsú, tengeri halakhoz is, amelyek az utóbbi években kifejezetten népszerű grillalapanyagokká váltak idehaza is. Érdemes a mediterrán országokban látottakat eltanulni: egy halfilé pár csepp olívaolajjal, viszonylag kevés fűszerrel, néhány ropogós zöldség, például cukkini és egy pohár chardonnay egészen egyszerű vacsora, mégis kivételes ízharmóniát ad” – mondta el a szekszárdi Schieber Pincészet tulajdonosa. A chardonnay jól illik a zöldfűszeres, például kakukkfüves csirkehúshoz is, amelyet szintén nagyon egyszerű grillezni. Ez a bor jó választás az egyre népszerűbb grillsajtokhoz is. Ha magyaros ízvilágú halat szeretnénk készíteni, például fokhagymás, paprikás harcsaszeletet sütünk grillen, ahhoz a legjobb választás a kadarka, amely egészen kiválóan egészíti ki a hazai ízeket.

A komolyabb húsokhoz azonban már néhány árnyalattal sötétebb borok illenek. Bár a gondos előkészítést igénylő, idehaza sajnos még kevéssé népszerű bárányhoz jól megy a kadarka és akár egy érlelt, mélyebb rozé is, a balkáni országokban elterjedt és idehaza is egyre jobban kedvelt csevaphoz (román nevén mics) mellé akár kadarkát, akár kékfrankost is választhatunk. Ugyanezt érdemes szem előtt tartanunk a grillkolbászok sütésénél is. Ma már Magyarországon is sokféle grillkolbász kapható az üzletekben – érdemes ezek közül a minőségi típusokat megvásárolni. Ha jó grillkolbászt választunk, akkor akár magyaros, tehát paprikás, akár fehér, bajor típusú fajtát sütünk, mindegyikhez jól illik a már említett kadarka, a kékfrankos. Utóbbi akár házasításban is, ilyen fajtákból például kitűnő bikavér készül, csevaphoz, grillkolbászokhoz remekül passzol. Itt már érdemes lehet kipróbálni azt is, mit tud adni a merlot az ételekhez, és a syrah borok is jól egészítik ki a grillezést.

Fontos leszögezni, hogy alapvetően a főétel és nem a köret szabja meg azt, hogy milyen bor passzol egy vacsorához. Ha tehát a már említett zöldségeket önmagában fogyasztjuk, akkor a chardonnay a mi borunk. Ha ezeket köretként alkalmazzuk, akkor már a főétel típusa dönt: fehér hal esetén marad a chardonnay, de a főételhez már az említettek szerint érdemes bort nyitni – hívta fel a figyelmet Schieber Anita.

Az igazán népszerű grillezett sertéshúshoz leginkább a közepes testű vörösborok passzolnak, lehetőleg itt kerüljük el a nagytestű fajtákat. Sertéshez a legjobb választás talán a merlot, különösen azok a típusok, ahol egy kis maradékcukor édeskés ízt ad a bornak. A marhahúshoz már jöhetnek a nagytestű, mélyebb ízvilágot adó vörösek is, ide talán a cabernet franc vagy a cabernet sauvignon illik a legjobban. Igaz, marhahúst nem egyszerű grillezni, hiszen egészen kiváló minőségű, érlelt alapanyag és gondosság, szakértelem kell hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss