Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5+5 kérdés és válasz az ideális vacsoráról!

Van, aki arra esküszik, hogy 18 óra után tilos bármit enni. Mások szerint 23 órakor is ehetünk anélkül, hogy híznánk, csak nem mindegy, hogy mit. Dietetikus szakemberünkkel utánajártunk a vacsora kérdéskörnek!

Sokan hajlamosak vagyunk egész nap alig enni valamit, hogy aztán este kifosztjuk a hűtőt, és utána még nassoljunk is egy kicsit. Pedig ez nemcsak hizlal, de egészségtelen is! Vajon milyen az ideális vacsora? Dietetikus szakemberünk segítségével utánajártunk!

1. Milyen az egészséges ember ideális vacsorája?

A válasz rendkívül egyszerű: az elkészített fogásnak mind a három nagy tápanyagcsoportból (fehérje, szénhidrát és zsiradék) tartalmaznia kell valamennyit. Ha nem szeretnél fogyni, egészséges vagy, akkor íme, két példa - számodra ilyen az ideális vacsora.

- Kakukkfüves párolt hal petrezselymes újburgonyával és fejes salátával.
- 1 db tökmagos zsemle margarinnal, 6-8 dkg pulykamellsonka, 1,5 dl joghurt, 10 dkg friss paradicsom.

2. Mit vacsorázzon, aki fogyni szeretne?

Ebben az esetben is arra kell ügyelni, hogy szénhidrát, fehérje és zsiradék is legyen a vacsorában. A zsiradék mennyiségének csökkentése érdekében viszont például a szendvicsnél ne használj külön „kenőanyagot” (margarint, vajat, vagy vajkrémet), elégedj meg annyi zsiradékkal, amennyi magukban az alapanyagokban van! A joghurtból, a sonkából és a sajtból is mindig válaszd a zsírszegény változatot, a tökmagos zsemlét pedig cseréld korpásra.

3. Lehet nassolni az esti étkezés után?

Az édességek fogyasztása a nyugodt alvás és az egészségünk érdekében este sajnos már nem ajánlott. Ha nagyon „rágcsálhatnékod” van, inkább eszegess friss sárgarépát vagy karalábét! Sokan szeretnek esténként a meleg cukros tejet fogyasztani: ha este 6-7 körül vacsoráztál, akkor 10 óra körül még belefér 1 kis pohár tej 1 kiskanálnyi mézzel...

4. Mit ehetsz, ha a vacsora este    9-10 órára tolódik?

A legjobb, ha ilyenkor már csak 1 pohár kefirt vagy joghurtot fogyasztasz, de ha éhes vagy, természetesen nyugodtan ehetsz 1 szelet Graham-kenyeret is, 2-3 szelet sonkával, valamint 1 db paradicsommal együtt. Bármilyen későn is eszel, ne feledd: egy finom, egészséges szendvics még mindig sokkal jobb, mint egy kis chips vagy csoki! Sose hagyd, hogy a fáradtság a nassolnivalók „karjába” kergessen! 

Három olcsó csodaszer, ami segít a fogyásban >>>

5. MIT VACSIZZON, AKI EGÉSZ NAP NEM EVETT?

Ebben az esetben legszívesebben feltörnéd a hűtő ajtaját, és minden megennél, de ez rossz taktika: ha teleeszed magad, akkor hirtelen a tested minden energiát arra irányít, hogy megeméssze a bevitt ételeket. Ezért érzed úgy, hogy egy nagy evés után aludnod kéne. A szervezetünk azonban, ha nem szokott hozzá a nagy mennyiségű étel fogyasztásához rosszul lehet, ha rövid idő alatt sok ételt veszel magadhoz. Ha pedig több zsírosat, több húst eszel hirtelen, mint amennyit szoktál, akkor annak émelygés, sok gyomorsav, hasfájás, hasmenés vagy éppen székrekedés lehet az eredménye. Tehát türtőztesd magad: egyél egy komplett ételt lassan, nyugodan. Ilyenkor grillezett csirkemell, vagy bármilyen sült hússal, átával tökéletes megoldás az esti főétkezésre. 

TUDTAD?

Az ideális fogyás fél kiló hetente, tehát nagyjából 2 kg egy hónap alatt. 10 kg testtömeg csökkenésre 5 hónapot kell várnunk és így van ez rendjén: ha lassan kúsztak fel a fölös kilók, akkor csak lassan tudsz végleg megszabadulni tőlük. 

 

Még többet  olvasnál a diétákról? Klikk ide >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss