Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így gondozd a mikulásvirágot, hogy sokáig szép maradjon

default user icon
MME
Hónapokig mutatós marad, és jövőre újra csodálhatjuk a Mikulás ruhájához hasonlóan piros leveleit, ha bevetjük a következő néhány tippet.

A karácsonyi időszak kedvelt növénye a mikulásvirág, hiszen a novembertől februárig virágzó szobanövény pompás dísze az otthonunknak. Az ünnep után azonban gyakran elhanyagoljuk, ezzel kidobásra ítéljük. Pedig egy kis odafigyeléssel a következő szezonban is gyönyörködhetünk benne.

Ezekre figyeljünk, ha mikulásvirágot veszünk

Mielőtt megvennénk a kezünk ügyébe kerülő legelső növényt, vizsgáljuk meg alaposan. Ne csak a jól látható felületeket, hanem a levelek hátoldalát is nézzük meg alaposan. Ha száraznak, esetleg sárgulónak látjuk a leveleket, ne vásároljuk meg. A kiválasztott növényt hazafelé csomagoljuk be, mert a kinti hidegben könnyedén megfázhat.

Így gondozzuk a mikulásvirágot, hogy karácsony után is szép maradjon

Bár a mikulásvirág nem a kevés gondozást igénylő növények közé tartozik, egy kis odafigyeléssel sokáig pompázni fog.

  • Helyezzük a növényt világos helyiségbe, mert nagy a fényigénye, ám arra vigyázzunk, hogy ne érje tűző nap.
  • A növény számára ideális hőmérséklet az átlagos szobahőnél valamivel alacsonyabb, kb. 20 °C. Ezért semmiképpen ne tegyük a fűtőtest közelébe, valamint a huzatos helyeket is javasolt elkerülni.
  • Fontos, hogy a növény földje mindig nedves legyen, de ne legyen pangó vízben. Néhány naponta nézzünk rá, és ha száraz a talaj alatta, öntözzük meg egy kevés vízzel.
  • A virágzási időszakban, és amikor új hajtásokat hoz, érdemes tápoldattal segíteni a fejlődését.

Miután a növény elvirágzott, a régi föld helyett ültessük át tőzeges virágföldbe. A szárakat pedig metsszük vissza, ehhez használjunk kesztyűt. Nyáron akár ki is ültethetjük, de ilyenkor is figyeljünk, hogy ne legyen tűző napon.

Szeptemberben vigyük vissza a lakásba, és várjuk, hogy a mikulásvirág újra pompázzon.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss