Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mikulásváró habcsók - receptek és praktikák!

default user icon
MME
Így készíts télapós édességet pofonegyszerűen, akár kisgyerekkel együtt is.

A mikulás és karácsonyfás habcsókok rendkívül mutatósak egy nagy tálba helyezve, de akár fonalra fűzve az ablak vagy a karácsonyfa dísze is lehet. Persze esélyesebb, hogy percek alatt a pocakban landol az édes finomság.

Karácsonyfa

Hozzávalók:

  • 8 tojás fehérje
  • kétszer annyi cukor, mint a fehérje súlya
  • Kávéskanál mandula vagy vanília aroma
  • zöld ételszínezék
  • dekorgyöngy, kész tubusos cukormáz, nyújtható marcipán vagy fondant a díszítéshez

1. A cukrot a tojásfehérjével keményedésig verjük.
2. Hozzáadjuk a választott aromát.
3. Az ételfestékkel tovább verjük még pár percig.
4. Habzsákba vagy krémnyomóba töltjük a keveréket. Érdemes cakkos szájú csövet illeszteni a habzsákhoz a valósághű eredményért.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe körkörös mozdulatokkal nyomjuk, formázzuk a kis habcsók fenyőket.
6. A 95 fokra melegített sütőben 120 percig sütjük az édességet.
7. Hagyjuk a nyitott ajtajú sütőben kihűlni a sütiket, így nem repedezik meg a habcsók.
8. A cukormáznyomóból (ragasztóul szolgálnak) kis pöttyöket viszünk fel a kész fákra. Ehhez illesztjük a dekorgyöngyöket. A marcipánt/fondant kinyújtjuk és sütiszúróval csillagokat készítünk a habcsókfa tetejére.

2. Lapos mikulás és karácsonyfa

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás fehérje
  • piros, narancssárga és zöld ételszínezék

1. A cukrot a tojásfehérjével keményedésig verjük.
2. A kapott keveréket 4 tálkába szétosztjuk.
3. Az egyiket piros festékkel verjük tovább, a másikat zölddel, a harmadikat kevés narancssárga ételfestékkel. A negyedik fehér marad.
4. 4 habzsákba adagoljuk a 4 színű habcsók krémet, majd a videón látott módon télapót és karácsonyfát formázunk a sütőpapírral bélelt tepsiben.
5.  110 fokra előmelegített sütőben 70 percig sütjük a habcsókot.

3. Mikulássapka

Hozzávalók:

  • 15 dkg cukor
  • 4 tojás fehérje
  • piros ételszínezék

1.A cukrot a tojásfehérjével keményedésig verjük.
2. A kapott keveréket 2 tálkába szétosztjuk úgy, hogy az egyikbe a krém háromnegyede kerüljön.
3. A nagyobb tál tartalmát piros ételfestékkel verjük tovább, a másik fehér marad.
4. Szélesebb szájú habzsákba töltjük a krémeket. A pirossal kis kúpokat formázunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe (nem baj, ha megdőlnek), a fehér krémből pedig sapkabojtokat nyomunk a kupacok tetejére.
5.  120 fokra előmelegített sütőben 75 percig sütjük a habcsókot.
6. A kihűlt sapkák alját fehér cukormázba nyomjuk.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss