A mikulás és karácsonyfás habcsókok rendkívül mutatósak egy nagy tálba helyezve, de akár fonalra fűzve az ablak vagy a karácsonyfa dísze is lehet. Persze esélyesebb, hogy percek alatt a pocakban landol az édes finomság.
Karácsonyfa
Hozzávalók:
- 8 tojás fehérje
- kétszer annyi cukor, mint a fehérje súlya
- Kávéskanál mandula vagy vanília aroma
- zöld ételszínezék
- dekorgyöngy, kész tubusos cukormáz, nyújtható marcipán vagy fondant a díszítéshez
1. A cukrot a tojásfehérjével keményedésig verjük.
2. Hozzáadjuk a választott aromát.
3. Az ételfestékkel tovább verjük még pár percig.
4. Habzsákba vagy krémnyomóba töltjük a keveréket. Érdemes cakkos szájú csövet illeszteni a habzsákhoz a valósághű eredményért.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe körkörös mozdulatokkal nyomjuk, formázzuk a kis habcsók fenyőket.
6. A 95 fokra melegített sütőben 120 percig sütjük az édességet.
7. Hagyjuk a nyitott ajtajú sütőben kihűlni a sütiket, így nem repedezik meg a habcsók.
8. A cukormáznyomóból (ragasztóul szolgálnak) kis pöttyöket viszünk fel a kész fákra. Ehhez illesztjük a dekorgyöngyöket. A marcipánt/fondant kinyújtjuk és sütiszúróval csillagokat készítünk a habcsókfa tetejére.
2. Lapos mikulás és karácsonyfa
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 4 tojás fehérje
- piros, narancssárga és zöld ételszínezék
1. A cukrot a tojásfehérjével keményedésig verjük.
2. A kapott keveréket 4 tálkába szétosztjuk.
3. Az egyiket piros festékkel verjük tovább, a másikat zölddel, a harmadikat kevés narancssárga ételfestékkel. A negyedik fehér marad.
4. 4 habzsákba adagoljuk a 4 színű habcsók krémet, majd a videón látott módon télapót és karácsonyfát formázunk a sütőpapírral bélelt tepsiben.
5. 110 fokra előmelegített sütőben 70 percig sütjük a habcsókot.
3. Mikulássapka
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 4 tojás fehérje
- piros ételszínezék
1.A cukrot a tojásfehérjével keményedésig verjük.
2. A kapott keveréket 2 tálkába szétosztjuk úgy, hogy az egyikbe a krém háromnegyede kerüljön.
3. A nagyobb tál tartalmát piros ételfestékkel verjük tovább, a másik fehér marad.
4. Szélesebb szájú habzsákba töltjük a krémeket. A pirossal kis kúpokat formázunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe (nem baj, ha megdőlnek), a fehér krémből pedig sapkabojtokat nyomunk a kupacok tetejére.
5. 120 fokra előmelegített sütőben 75 percig sütjük a habcsókot.
6. A kihűlt sapkák alját fehér cukormázba nyomjuk.