Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mikulás csizmák

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 10 dkg (süthető) marcipánmassza
  • 20 dkg vaj
  • 8 dkg kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 25 dkg finomliszt
  • A színes cukormázhoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • piros és zöld ételszínezék
  • cukorgyöngyök
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál napraforgóolaj
  • vagy a fenti kettő helyett csokoládés dekortoll

Elkészítés

Elkészítés: A durvára reszelt marcipánt, a felkockázott vajat, a lisztet, a csipetnyi sót és a cukrot gyorsan összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni.

A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, majd csizma kiszúrókkal szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.

A porcukrot a tojásfehérjével kikeverjük, adagolunk bele citromlevet is. Akkor lesz jó, ha a keverő kanalat kiemelve már nem folyik le róla könnyedén. Kb. 1 evőkanálnyi fehér mázat nejlonzacskóba adagolunk, kis lyukat vágunk a sarkába, és a csizmák szárát ezzel festjük meg, díszítésképpen cukorgyönggyel megszórjuk.
A maradék fehér mázat kétfelé vesszük, a felét pirosra, másik felét zöldre színezzük. A csizmákat ezekkel a színezett cukormázakkal, szintén nejlonzacskó segítségével, megfestjük, majd hagyjuk megszáradni.

Addig vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét (1-2 evőkanál napraforgóolajat adunk hozzá), és a színes máz száradása után, nejlonzacskó segítségével az olvasztott csokival csizmasarkat és cipőfűzőt rajzolunk (ezt kiválthatjuk csokoládés dekortollal).

Ezek is érdekelhetnek

Friss