Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mikor van húsvét 2024-ben?

default user icon
MME
Lassan végéhez közeledik a farsangi időszak, és egyre többször merül fel a kérdés, hogy vajon idén mikor lesz húsvét? Mivel mozgó ünnep, a kérdés teljesen érthető. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Az ünnepek ünnepe, a keresztény húsvét mozgóünnep, kiszámítását az egyházi, a naptári és a csillagászati adatok együtt határozzák meg. Húsvét a tavaszi napéjegyenlőség utáni eső első holdtöltét követő vasárnap van. Így húsvétnak minden évben március 22-e és április 25-e között kell lennie.

Mikor van húsvét 2024-ben?

A tavaszi napéjegyenlőség 2024-ben március 20-ra esik, az ezt követő első holdtölte március 25-én, hétfőn lesz, az ezt követő első vasárnap pedig, ami húsvét első napja, március 31., míg húsvéthétfő április 1.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A keresztény ünnep az ószövetségi pászka ünnepéből nőtt ki, ennek az előképnek a keresztény tanítás szerinti beteljesedése Jézus Krisztus átmenetele a halálból a feltámadott életre. Jézust a zsidó húsvét előtt ítélte halálra Poncius Pilátus, nagypénteken keresztre feszítették, és vasárnap hajnalban, föltámadván a halálból, megmutatkozott tanítványainak.

Böjti időszak

Az ünnepet negyvennapos, hamvazószerdától (2024-ben ez február 14.) nagyszombatig tartó böjti időszak készíti elő. Ekkor ünneplik a világosság győzelmét a sötétség, az élet győzelmét a bűn és a halál fölött, amiben egybefonódik a kereszthalál és a feltámadás.

A húshagyó kedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A „húshagyó” elnevezés az olasz eredetű karnevál szó tükörfordítása, ezen a napon zárul a farsangi időszak, és ezen a napon lehet még húst fogyasztani a böjt előtt. Egyébként ez a nap a palacsinta világnapja is. A választás nem véletlen: ezen a napon még utoljára lehet nagy lakomát tartani. Régen a palacsintasütés nagyszerű módja volt, hogy a maradék tojást és zsírt felhasználják, amiket a böjt alatt nem lehetett fogyasztani. A világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak ehhez a naphoz, sok helyütt karneválokat, fesztiválokat tartanak.

Húsvéti nagyhét 2024-ben

Húsvét vasárnapja és hétfő munkaszüneti nap, 2017 óta pedig nagypéntek is ünnep, így ezeken a napokon zárva tartanak az üzletek. Hogyan alakul az ünnep?

  • Nagypéntek: 2024. március 29.
  • Nagyszombat: 2024. március 30.
  • Húsvét vasárnap: 2024. március 31.
  • Húsvét hétfő: 2024. április 1.

ÍGY LESZNEK NYITVA A BOLTOK HÚSVÉTKOR

A négynapos hosszú hétvégén a szombati napon tudunk vásárolni, ez a nap ugyanis hivatalosan nem munkaszüneti nap. A boltok általában a rendes szombati nyitvatartási rend szerint lesznek nyitva. Érdemes az ünnep előtt megnézni, hogy kedvenc üzletünk hogyan tart nyitva, elkerülve az esetleges kellemetlenségeket. A nyitvatartás tehát így alakul:

  • nagypéntek munkaszüneti nap, amikor a legtöbb bolt zárva tart,
  • nagyszombaton a szokásos szombati munkarend szerint tartanak nyitva a boltok,
  • húsvétvasárnap munkaszüneti nap,  a boltok zárva tartanak,
  • húsvéthétfő is munkaszüneti nap, így a boltok ezen a napon is zárva tartanak.

MIKOR LESZ A TAVASZI SZÜNET?

Az iskolai tavaszi szünet minden évben a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik. Idén a tavaszi szünet a közoktatásban tanuló diákok számára 2024. március 28-tól április 6-ig fog tartani. Ennek értelmében a húsvét előtti utolsó tanítási nap március 27., csütörtök, az első tanítási nap pedig április 8., hétfő.

Az ünnepi készülődhez pedig jöjjön néhány klasszikus húsvéti recept!

HÚSVÉTI OSTOROS KALÁCS>>> 

HÚSVÉTI CSOKITOJÁS EPERHABBAL>>> 

TOJÁSLIKŐRÖS KOSÁRKÁK>>> 

HÚSVÉTI SONKA HÁZI TORMÁVAL>>> 

TEJFÖLÖS-PIKÁNS SONKALEVES>>> 

HAGYOMÁNYOS TÖLTÖTT TOJÁS>>> 

HÚSVÉTI SONKÁS KOSZORÚ LEVELES TÉSZTÁBÓL>>> 

Még több húsvéti receptet itt találsz>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss